POMOĆ SLOVENAČKE VLADE GRAĐANIMA: Penzionerima do 300, roditeljima po detetu 50 evra

J. KERBLER, od stalnog dopisnika “Novosti” - LjUBLjANA

02. 12. 2020. u 18:02

U SEDMOM talasu mera u korona krizi slovenački penzioneri dobiće po 300 evra dodatka, a roditelji za svako dete 50 evra.

ПОМОЋ СЛОВЕНАЧКЕ ВЛАДЕ ГРАЂАНИМА: Пензионерима до 300, родитељима по детету 50 евра

Foto EPA

Vlada Janeza Janše je odlučila na kraju godine, bez obzira što sledi redovno povećanje penzija, da dodatak svakome penzioneru koji mesečno prima manje od 710 evra. Najniži dodatak biće 130 evra, a puni dodatak od 300 evra dobiće oni sa najnižim penzijama.

Predviđene su i mnoge pogodnosti za sve koji su u ovoj krizi ostali bez posla. Ubuduće će vlada pomoći kompanijama i privatnim preduzećima da kupe brze testove za koronu sa iznosom od 40 evra po zaposlenom, a gledaće se kroz prste i poreznim dužnicima ako im dug ne prelazi 5.000 evra.

Epidemija se međutim u Deželi ne smiruje usprkos najrigoroznijim merama, pa je u utorak bilo 2.429 novozaraženih, a umrlo je 57 osoba. Škole i dalje ostaju zatvorene, a pitanje je hoće li i skijališta koja donose veliku zaradu slovenačkom turizmu biti otvorena do januara.

Kako su zatvoreni restorani, kafići i šoping centri pretpostavlja se da se zaraza najčešće širi na radnim mestima.

CINKARENjE

HRVATSKA vlada predviđa drakonsku kaznu od 10.000 kuna ili 1350 evra ako se u stanu na privatnim okupljanjima nađe više od 10 ljudi. Poslanici Sabora pitaju šta je sa porodicama koje uz roditelje imaju osmero dece i dođe im u posetu tašta, kao jedanaesta.

U planu je i masovno testiranje stanovnika do kraja ove godine. Iako su uvedene i stroge kazne za nepoštovanje mera. neki Slovenci, inače poznati kao disciplinovani, uporno ih krše, odbijajući da nose maske. Gubitnici su i studenti koji uz studije i rade, jer je potreba za njihovim uslugama pala čak za 80 odsto, pa se mnogi iz mesta gde studiraju vraćaju kućama.

I dok je Janšina vlada velikodušna u davanju potpora građanima i preduzećima čini sve da prekine finansiranje novinskoj agenciji STA. Sam premijer koji je u ratu sa novinarima i medijima, je pod pritiskom međunarodnih organizacija da se nastavi sa finansiranjem dva miliona evra za rad nezavisne novinske agencije.

Istovremeno slovenački novinari optužuju premijera da ”orbanizuje” medijski prostor po uzoru na mađarskog premijera, dok saradnici Janše tvrde da agencija nije dobro pratila rad vlade u korona krizi i nije izveštavala o potezima koji su poduzeti da se zaštite građani i ekonomija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri