TUŽILA VOJSKU ZBOG HIDžABA: Pripadnica oružanih snaga BiH tvrdi da je diskriminisana

Tanjug

02. 12. 2020. u 00:36

ТУЖИЛА ВОЈСКУ ЗБОГ ХИЏАБА: Припадница оружаних снага БиХ тврди да је дискриминисана

Foto: EPA

PRIPADNICA oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) Emela Mujanović tužila je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine za diskriminaciju i povredu prava na slobodu vere, jer joj nije dozvoljeno nošenje hidžaba u službi.

Emela Mujanović je profesionalno angažovana u OSBIH i već devet godina nosi hidžab ili maramu.

Zbog svoje odluke da pokrije glavu prema islamskim propisima, suočila se prvo sa suspenzijom, a potom i sa prekomandom u jednonacionalnu kasarnu u Ustikolini, na istoku BiH.

Zbog toga je Emela 26. marta ove godine tužila Ministarstvo odbrane Višem sudu BiH, u čijoj je nadležnosti prema zakonu o odbrani BiH, organizacija OSBIH.

Glavna rasprava u ovom sudskom postupku je održana 7. oktobra, a nastavak je zakazan za 27. januar 2021. godine.

Emelin advokat Emir Kovačević je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da bez obzira što je ona pripadnica OSBIH, postoji zakonska mogućnost „da se vodi građanski postupak“ pred sudom BiH zbog povrede ljudskih prava i verske diskriminacije.

U Pravilniku o uniformama oružanih snaga BiH stoji da - vojnim licima nije dopušteno nošenje pojedinih delova vojne uniforme u kombinaciji s civilnom odećom i/ili opremom, kao ni kombinacije delova različitih kompleta vojne uniforme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Grof

02.12.2020. 02:55

Znaci da i svi koji hoce da nose bradu "zbog vere" bilo da su ovi ili oni sada mogu da tuze drzavu. Napolje iz vojske sa takvima, vera i oruzje ne idu zajedno!

Srbijo Zuta kuco

02.12.2020. 07:23

Глупости. Како је дискриминисана када је пребачена у "једнонационалну касарну"?