IZVORNI "DEJTON" - MIRNA BOSNA: Radomir Lukić, profesor prava i član delegacije u Americi, o usvajanju važnog dokumenta pre četvrt veka

Srđan Mišljenović

21. 11. 2020. u 21:52

REPUBLIKA Srpska nema za čim da žali sada, 25 godina posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Od negirane tvorevine, Republika Srpska je postala, sa Federacijom BiH, ona snaga i ugovorna potpisnica koja je stvorila Bosnu i Hercegovinu, a u penziju poslalala "Republiku Bosnu i Hercegovinu"! Ona je trebalo da bude uređena po zamisli koju je u islamskoj deklaraciji skicirao Alija Izetbegović.

ИЗВОРНИ ДЕЈТОН - МИРНА БОСНА: Радомир Лукић, професор права и члан делегације у Америци, о усвајању важног документа пре четврт века

Radomir Lukić / Foto "Novosti"

Ovako, u razgovoru za "Novosti", komentariše profesor prava Radomir Lukić, najmlađi čan delegacije Republike Srpske na pregovorima u Dejtonu pre četvrt veka.

- Republika Srpska nije uvezena iz Srbije, ona je autohtona tvorevina Srba iz BiH. Ovakvo federativno uređenje BiH je trajni uslov njenog ostanka kao jedinstvene države, a ne samo privremeni i provizorni aranžman do nekog novog i nametnutog neautentičnog političkog vođstva RS, koje će biti spremno da se odrekne Republike Srpske u ime i za račun unitarne i centralizovane BiH - pojašnjava profesor Lukić.

Dodaje da je za delegaciju RS osećaj odgovornosti bio veliki u Dejtonu:

- Imali smo osnovne, dogovorene principe iz Ženeve, kao i inicijalne pregovore sa Robertom Ovenom u Beogradu. Neke konture dogovora smo imali, ali smo znali da nas čekaju iznenađenja. Tu smo bili hendikepirani u odnosu na hrvatsku i muslimansku stranu, oni su u Njujorku pregovarali o dokumentima koji čine sporazum celih 15 dana pre nas. Mi smo se sa dokumentima suočili tek drugog dana po dolasku.

Sami pregovori bili su pod velikim pritiscima, priseća se profesor Lukić:

- Srbi su na sadržaj Dejtonskog mirovnog sporazuma uticali stvaranjem, vojnom i političkom odbranom i snaženjem Republike Srpske. Njeno postojanje i odlučnost Srba da je brane, da je se ne odreknu ni pod kakvim pritiscima, od političkih do vojnih (bombardovanje, otvorena vojna pomoć Hrvatskoj i muslimanskoj-bošnjačkoj strani u građanskom ratu), da ne uđu u obrazac i kliše Federacije BiH - doveli su do ovakve strukture današnje BiH. I to je naša pobeda.

On kaže i da se delegacija RS u Dejtonu suočila sa neslaganjem sa američkim pregovaračima. Dodaje da treba reći i da se tokom pregovora, naročito posle pretnji koje su poslednjih dana upućene Srbiji u pogledu Kosova, više nije moglo dobiti.

- Amerikanci su u tekst Opšteg okvirnog sporazuma o miru, kao pretnju, uvrstili i odredbe o budućem statusu AP Kosova i Metohije, kao sastavni deo Dejtonskog sporazuma. Da bi to izbegla, delegacija SR Jugoslavije popuštala je u nekim rešenjima - ističe profesor.

Profesor dodaje da je i danas Dejtonski sporazum u izvornom obliku potreban, i to grčevito.

- On je uslov opstanka BiH, ali i uslov mira i njoj. Nisam siguran da neki u BiH ne sanjaju neku iznenadnu akciju sličnu onoj Azerbejdžana u Nagornom Karabahu. Zato i pričaju o nekom tajnom oružju kojim raspolažu. Potrebno je razmišljati i o vraćanju otetih nadležnosti entiteta, nastalih delovanjem i pretnjama visokog predstavnika - kaže profesor.

Prema njegovom mišljenju, glavna negativna tekovina sporazuma je visoki predstavnik u BiH, koji se predstavlja kao nekadašnji apsolutni i despotski monarh!

- Tu je još i neodrživ sastav Ustavnog suda, sa troje stranih sudija, kao potpuno pravno i politički neodgovornog organa, koji modifikuje i izopačuje slovo Ustava BiH. Na kraju, tu su i potpuno neutemeljeni tzv. Savet za implementaciju mira, njegova navodna neograničena ovlašćenja u zameni suverenosti njegovih nacija - poručio je profesor.

NEMCI KRIVI ZA SARAJEVO

- MISLIM da je vredno pomena i to da smo u pregovorima za implementaciju sporazuma u pogledu Sarajeva tražili da se predaja Sarajeva odloži za tri ili šest meseci, kako bi Srbi u delovima koji su bili pod našom kontrolom, a koji su dodeljeni Federaciji BiH, stekli neku sigurnost - kaže profesor Lukić. - Međutim, Bilt i njegov nemački zamenik su to energično odbili u više navrata. Zato su Srbi, kao danas Jermeni u delovima Nagornog Karabaha, masovno napuštali te delove Sarajeva, jer nije bilo nikakavih garancija za njihovu bezbednost i bezbednost njihove imovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna