RATOVAO U SIRIJI: Turska izručila Bosni i Hercegovini Jahja Vukovića

V.Mitrić

23. 10. 2020. u 00:10

ZAZEDNIČKIM naporima Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih i bezbednosnih agencija lociran je, identifikovan, uhapšen i transportovan Jahja Vuković (21), rodom iz Bihaća, iz Turske u Bosnu i Hercegovinu.

РАТОВАО У СИРИЈИ: Турска изручила Босни и Херцеговини Јахја Вуковића

Foto: Printscreen

Lisice na ruke stavljene su mu na sarajevskom aerodromu. Vuković je pod istragom je Odseka za terorizam u Tužilaštvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine, otputovao u Siriju, i da se priključio paravojnim formacijama takozvane “ISIL-a” koji je  Savet bezbednosti OUN proglasio terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji “Al Nusra Front”, gde je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice “Hattab”, učestvovao u terorističkim aktivnostima ove grupe koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protivpravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti. 

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura takozvanog ”ISIL-a”, nakon čega se skrivao na području Turske, gde je otkriven i uhapšen. 

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog dela-organizovanja terorističke grupe i on će, u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati i doneti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH i Odsek za terorizam operaciju su ostvarili sa partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine i inostranstva u okviru anti-terorističkih aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)