POSLE PUCNJAVE U CENTRU ZAGREBA STRUČNJACI TVRDE: Najviše državne institucije u Hrvatskoj slabo zaštićene

Tanjug

12. 10. 2020. u 16:44

JUTROŠNjA pucnjava na zagrebačkom Markovom trgu, gde su zgrade vlade, parlamenta i Ustavnog suda, otvorila je niz pitanja o bezbednosti tih najviših državnih institucija. Stručnjaci za bezbednost ocenili su da bi bezbednost državnih institucija mogla biti poboljšanja njihovim izmeštanjem sa Markovog trga ili uspostavljanjem bezbednosne zone oko vlade i parlamenta.

ПОСЛЕ ПУЦЊАВЕ У ЦЕНТРУ ЗАГРЕБА СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: Највише државне институције у Хрватској слабо заштићене

Foto: Tanjug/AP

Stručnjak za bezbednost Željko Cvrtila rekao je Hini da se jutrošnji incident na Markovom trgu mogao izbeći sa drugačijim bezbednosnim merama.

Bolji nivo bezbednosti, prema njegovim rečima, teoretski bi se mogao postići izmeštanjem političkih institucija sa Markovog trga na drugo mesto ili izmeštanjem poslovnih i stambenih prostora nesposredno uz vladu i sabor.

A najrealnije međurešenje bilo bi, kaže, proširešenje bezbednosti oko zgrada parlamenta i vlade, pri čemu bi se kontrolisali i vozila i pešaci koji dolaze i prolaze pored tih objekata.

Na opasku da je reč o istorijskom jezgru grada koji bi trebalo stalno da bude dostupan građanima, Cvrtila kaže da je bezbednost institucija ipak na pravom mestu.

Foto: Tanjug/AP

"Vašington je itekako interesantan turistima i kad bi bio otvoren pristup do Bele kuće tamo bi bili milioni turista, a ne znam zašto to njihova vlada ne napravi, verovatno zato jer je sigurnost institucija na prvom mestu a onda i sve što uz to ide", rekao je Cvrtila.

Njegov kolega Miroslav Tuđman smatra da se incident teško mogao izbeći u slučaju da je u pozadini individualni slučaj ili psihički poremećeni pojedinac, a da je mogao da bude sprečen u slučaju da se radilo o organizovanom i terorističkom napadu.

I on smatra da bi izmeštanje državnih institucija obezbedilo veći nivo sigurnosti, ali smatra i da zbog jednog slučaja ne treba praviti paniku jer, kako tvrdi, Zagreb u poređenju sa drugim prestonicama u Evropskoj uniji spada među najsigurnije gradove.

Sindikat policije Hrvatske osudio je jutrošnji pokušaj ubistva policajca vatrenim ružjem i zatražio hitno podizanje nivou bezbednosti policijskih službenika.

Foto: Tanjug/AP

Poručili su da je bezbednost temeljna vrednost nužna za funkcioniranje savremene države jer bez toga nije moguće uspostaviti normalan život i omogućiti uživanje ljudskih prava poput prava na život, slobodu govora, slobodu okupljanja, slobodu kretanja...

U saopštenju su najavili sastanak u MUP-u i pokretanje dijaloga o merama neophodnim za podizanje nivoa bezbednosti policijskih službenika, a posledično i svih građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024