ZAGREB TEK ČEKA SNAŽAN ZEMLJOTRES: Biće trideset puta jači od onog iz marta, hrvatski seizmolog upozorava

Tanjug

22. 09. 2020. u 09:30

TOMISLAV Fiket iz Hrvatske seizmološke službe izjavio da strahuje da Zagreb tek očekuje snažan zemljotres koji bi mogao da bude trideset puta jači od zemljotresa koji je u Zagrebu napravio dosta veliku materijalnu štetu 22. marta.

ЗАГРЕБ ТЕК ЧЕКА СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС: Биће тридесет пута јачи од оног из марта, хрватски сеизмолог упозорава

Foto: AP Photo/Darko Bandić

Kako navodi hrvatski portal Indeks zagrebački razorni potres iz marta ove godine ostavio je velike materijalne štete, ali i promenio život Zagrepčanima. Najviše onima koje očekuje obnova porušenog, ali i mnogima koji su nakon potresa u trajnom strahu od novog velikog podrhtavanja tla u glavnom gradu Hrvatske.

Od tog martovskog zemljotresa tlo zagreba se ne smiruje, a slabiji potres dogodio se rano jutros. Hrvatski seizmolog Tomislav Fiket, međutim, kaže da je situacija takva da se ovo još može nastaviti, jer se relaksacija tla još događa.

- Sam potres je posledica napetosti koja se dogodila i ta energija se u trenutku potresa oslobodila pa se to polako poravnjava i to je ono što i dalje osećamo kao potres - objašnjava on.

Ali, upitan može li Zagrepčane makar umiriti rečima da su mirni od nekog većeg i snažnijeg zemljotresa, njegov odgovor je: "Nažalost, ne. To bih mogao reći da se taj jači potres dogodio."

Prema njegovim rečima, to bi značilo da Zagreb pogodi zemljotres jačine 6,3 do 6,5 po Rihteru, što je zemljotres tridesetak puta jače od onog koji je u Zagrebu napravio dosta materijalne štete 22. marta.

Fiket je objasnio u kakvo stanju je seizmološka služba.

- Državna seizmološka mreža sastoji se od 17 stalnih stanica. Od toga su četiri donacija Grada Zagreba i čine zagrebačku mrežu. To je ono što održava Seizmološka služba, koja radi non-stop. Susedna Italija, na primer, ima hiljade stanica. Slovenija ima preko 50. Jednostavno se radi o tome da smo država koja ima nezahvalan oblik i da bi se moglo kvalitetnije pokriti teritorija, treba nam gusta mreža stanica, za koje nemamo sredstava - kazao je Fiket.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni