NAMEŠTALI POSLOVE ZA 300.000 EVRA? Uhapšen predsednik "Janafa", osumnjičeni i gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške

J. KERBLER

17. 09. 2020. u 19:09

U IZNENADNOJ akciji hrvatske policije u Zagrebu je rano jutros uhapšen predsednik Uprave moćne državne kompanije koja se bavi distribucijom nafte "Janaf", Dragan Kovačević, a po hitnom je postupku skinut poslanički imunitet hadezeovcu Draženu Barišiću, gradonačelniku Velike Gorice i esdepeovcu Vinku Grgiću, gradonačeniku Nove Gradiške.

НАМЕШТАЛИ ПОСЛОВЕ ЗА 300.000 ЕВРА? Ухапшен председник Јанафа,  осумњичени и градоначелници Велике Горице и Нове Градишке

Foto: Novosti

Istraga je trajala godinu dana, a Kovačević se sumnjiči da je nameštao poslove i tako sebi u džep stavio više od 300.000 evra. Uhapšen je i šef firme koja je dobila posao vredan oko šest miliona evra, da bi zauzvrat dao prvom čoveku "Janafa" mito.


Dvojica saborskih poslanika i gradonačelnika vest o istrazi su dočekali s iznenađenjem, tvrdeći da uopšte ne znaju o čemu se radi, a Grgić kaže da je sa Kovačevićem bio na kafi pre nekoliko godina i da se posle nisu videli. U toku dana policija je privela još desetak osoba, a istraga se intenzivno nastavlja.


Dragan Kovačević je doktorirao ekonomske nauke i godinama vodi "Janaf". Prvo je bio član HDZ-a, ali je u međuvremenu prešao u Hrvatsku narodnu stranku - liberalni demokrati.

Reagujući na hapšenja, premijer Andrej Plenković je rekao da treba da odgovara svako za koga se dokaže da je kriv, bez obzira na stranačke dresove.

Foto: Novosti

 


Dokaže li se da je u aferu umešan i HDZ-ov gradonačelnik Barišić, u veoma kratkom vremenu biće pokrenuta istraga protiv još jednog visokopozicioniranog člana vladajuće stranke. Nedavno je uhapšena i Josipa Rimac, koju optužuju da je primala mito zbog lobiranja za vetropark Krš - Pađane, čiji je investitor Milenko Bašić, inače državljanin BiH.

KRAK "JANAFA" KA SRBIJI


"Janaf" upravlja naftovodnim sistemom u Hrvatskoj koji je izgrađen sedamdesetih godina prošlog veka. Upravo preko tog sistema distribuira se nafta i u Srbiju, BiH, Mađarsku, Češku, Slovačku i Sloveniju, a sama kompanija se hvalila da striktno sprovodi antikorupcijsku politiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!