OD KOGA ĆE HRVATSKA DA KUPI BORBENE AVIONE: Stigle četiri ponude, evo i od koga

PONUDE Hrvatskoj za nabavi 12 borbenih aviona dostavili su SAD, Švedska, Francuska i Izrael i u naredna tri meseca biće donesena odluka koja je ponuda najpovoljnija.

ОД КОГА ЋЕ ХРВАТСКА ДА КУПИ БОРБЕНЕ АВИОНЕ: Стигле четири понуде, ево и од кога

Ilustracija, foto: Tanjug

Krajnji rok za dostavu ponuda bio je juče do podne, a novi hrvatski ministar odbrane nije precizirao ko je šta ponudio. Saznaje se da su Šveđani poslali ponudu za nabavi 12 novih Gripena, dok Amerikanci nude nove i rabljene avione F-16.

- Detalje nećemo da iznosimo dok poverenstvo ne obavi posao - rekao je Banožić, uz dodatak da će odluka biti donesena do kraja godine.

Na čelu poverenstva koje broji 15 članova su admiral Robert Hranj, načelnik GlaVnog štaba oružanih snaga i šef Plenkovićeve kancelarije Zbonimir Frka Petešić.

Predsednik države Zoran Milanović, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, nije želeo da njegov predstavnik učestvuje u proceni, jer smatra da je to posao za vojne stručnjake. Istovremeno je Hrvatska vlada razrešila članove poverenstva koji su bili iz vremena bivše predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

O finansijskim detaljima još se ne raspravalja, dok se ne odabere ponuda. Pitanje je hoće li biti i novca za nabavu modernih aviona, pre svega novih, ili će se naći kompromisno rešenje o kupnji rabljenih aviona koji bi služili nekoliko godina, ali bi i startu bili jeftiniji.

Na konkurs su se ponovo javili Izraelci, koji su bili korak do sklapanja posla i isporukom Hrvatskoj borbenih aviona F-16 Barak, ali su posao u poslednjem trenutku sprečili Amerikanci, protiveći se da Izrael ugradi nove delove u rabljene avione.

Iako je prerano govoriti hrvatski vojni stručnjaci najviše su skloni da se posao sklopi sa Amerikancima, koji bi i školovali hrvatskr pilote i obezbedili nabavku rezervnih delova za avionr nove generacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju