TAMO SRBINU NIJE BILO MESTO: Srđan Milanković o proslavi Oluje u Kninu

GORAK je ukus kod nas Srba u Hrvatskoj zbog odlaska Borisa Miloševića u Knin.

ТАМО СРБИНУ НИЈЕ БИЛО МЕСТО: Срђан Милaнковић о прослави Олује у Книну

EPA/EFE

Slušajući svoje sugrađane u Vukovaru, vidim da niko ne nalazi opravdanje za to.

Ovo za "Novosti" kaže Srđan Milaković, predsednik Demokratskog saveza Srba i zamenik gradonačelnika Vukovara, dan pošto je u Kninu organizovana proslava 25. godišnjice "Oluje" kojoj je prisustvovao i Boris Milošević, potpredsednik hrvatske vlade, izabran kao predstavnik srpske zajednice.

Na ceremoniji, na kojoj se ponovo čulo da je ta vojno-policijska akcija bila čista kao suza, Milošević je dobio aplauz, a iz pozadine su se čuli ustaški poklici okupljenih pripadnika HOS: "U boj, u boj" i "Za dom spremni".

- Nije bilo razloga da jedan Srbin ide na obeležavanje "Oluje". Miloševićev odlazak je u funkciji očišćenja hrvatskog društva i sa Srbima u Hrvatskoj nema veze. Neće doprineti ni poboljšanju uslova života srpske zajednice u Hrvatskoj. Mi nikada nismo osporavali da su počinjeni zločini nad Hrvatima, ali mnogo o hrvatskom društvu govori i činjenica da je tek 25 godina posle "Oluje" priznato da je bilo i zločina nad Srbima. To pokazuje da mnogo toga u Hrvatskoj i dalje ne štima - kaže Milaković.

Foto: N. Fifić

Srđan Milaković


Lider Demokratskog saveza Srba kaže da naši sunarodnici u Hrvatskoj danas mnogo realnije gledaju i na događaje devedesetih, pa i kada je reč o lekcijama iz Srbije.
- Mnoga su loša iskustva iza nas, ali Srbi u Hrvatskoj danas su zreliji u ocenama i u odnosu na loše politike koje su se menjale na ovim prostorima. Kada Milorad Pupovac govori o lekcijama iz Srbije pre svega želi da opere vlastitu savest, jer nije on jedini koji je ostavio mrlje u istoriji. I pogrešio u procenama - zaključuje Milaković.
i dostojanstvo pod znakom pitanja.

Prema rečima Milakovića, Srbi u Hrvatskoj su sve vreme trpeli nepravde, svesni isključivosti hrvatskog društva:

- Ali, imali smo minimum dostojanstva, a nakon ovog suvišnog Miloševićevog poteza i to je došlo u pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost