TURISTI UPORNIJI OD LOŠIH VESTI: Evropski mediji odvraćaju od letovanja u Hrvatskoj

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

17. 07. 2020. u 20:52

PUNI su korone, niko ne nosi maske - naslovi su u nemačkim medijima u kojima se opisuje situacija u Hrvatskoj ne bi li se građani ove zemlje odvratili od letovanja na Jadranu, pa tako recimo "Di Velt" piše da je sezona u Hrvatskoj pod znakom pitanja, jer na celom Balkanu raste broj zaraženih.

ТУРИСТИ УПОРНИЈИ ОД ЛОШИХ ВЕСТИ: Европски медији одвраћају од летовања у Хрватској

Foto Tanjug-AP

Ipak, čini se da ova upozorenja u Nemačkoj nisu postigla cilj jer u ovom času na letovanju u Hrvatskoj pola miliona turista, a među njima najviše je baš Nemaca. Računa se da je početkom jula na Jadranu bilo gotovo 100.000 gostiju iz Nemačke, što je samo za 15 odsto manje nego lane.

Nemačka nije usamljena u ovakvim pokušajima jer je sve više napisa i u italijanskim medijima gde se sugeriše da građani ostanu u zemlji i u vreme feragosta, u avgustu, ne odlaze u Hrvatsku. Dodatna komplikacija za Hrvatsku je nastala odlukom da jahtaši koji dolaze iz Italije, ali i iz Crne Gore, moraju da imaju rezultat testa za koronu ne stariji od 48 sati. Izvesno je da će mnogi Italijani koji dolaze jahtama i po provode odmor u hrvatskim vodama, sada ostati u domaćim lukama.

Sličnih tekstova da se ne ide na letovanje u Hrvatsku ima ovih dana i u Mađarskoj, pa čak i Češkoj, odakle inače dolaze posebni vozovi sa turistima. Jedan od njih se vratio sa letovanja sa koronom, što je potaklo češke medije da problematizuju odmor u Hrvatskoj.

- Po ulicama dalmatinskih gradova niko nema masku - pišu češki novinari.

Direktor Hrvatskog udruženja turizma Veljko Ostojić kaže da će uprkos tim negativnim reakcijama evropskih medija, Hrvatska dobro proći. Nedostaju bogati turisti iz Amerike kada je reč o Dubrovniku, ali zato je Istra gotovo puna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)