SLAVE PO SEKULINIM NOTAMA: Dan Državnosti Crnogorci obeležavaju duboko podeljeni i posvađani

13. 07. 2020. u 08:53

CRNA Gora i ovaj 13. jul obeležava duboko podeljena i posvađana, iako se radi o istorijskim događajima - 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu "zaokružena" njena državnost, i ustaničkom iz 1941, kada je pala tvorevina kojom je upravljao general Alesandro Pircio Biroli.

СЛАВЕ ПО СЕКУЛИНИМ НОТАМА: Дан Државности Црногорци обележавају дубоко подељени и посвађани

Večernje Novosti

 Međutim, dešavanja od majskog referenduma 2006. - priznanje lažnog Kosova, proterivanje srpskog jezika i ćirilice, progon sveštenstva MCP, usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, članstvo u NATO, uvođenje gej brakova, nezadovoljstvo građana, baca u senku ovaj praznik.

Od obnove crnogorske nezavisnosti, 13. jul pristalice režima u Podgorici slave uz povike koji su naučeni od fašističkog okupatora - "E viva Montenegro", izrugujući se ondašnjim Crnogorcima koji su ustali upravo protiv okupatorske Italije i Nezavisne države Crne Gore Sekule Drljevića, koja je formirana 12. jula, dan pre ustanka. I upravo pod Sekulinim stihovima državne himne "Oj svijetla majska zoro" aktuelna vlast u Podgorici baštini antifašizam!

Facebook

Zdravko Krivokapić


Zdravko Krivokapić, izvršni direktor NVO "Ne damo Crnu Goru", kaže da je 13. jula 1878. verifikovana vekovna težnja Crne Gore i odato priznanje njenoj nezavisnosti. A 13. jul 1941. predstavlja jedinstven u Evropi opštenarodni ustanak. Međutim, nakon Drugog svetskog rata samo mali broj Crnogoraca je pominjao istorijske činjenice i skoro u zaborav je pao datum Berlinskog kongresa.
Istraživač crnogorske istorije i publicista Jovan Markuš objašnjava.
- Na Petrovdan je proglašena "suverena i slobodna Crna Gora", a na Pavlovdan je srušena. Crnogorski separatisti, koji su okupaciju dočekali kao slobodu, pripremili su Sabor od 65 svojih pristalica, koji je trebalo da simbolizuje Narodnu skupštinu iz 1914. Za Petrovdan deo pozvanih delegata nije stigao, a deo prisutnih je odbio da učestvuje u radu. Crnogorski komitet je pozvao druge simpatizere, kako bi popunio broj delegata za punovažno odlučivanje. I tako skrojena nezavisna Crna Gora, čiju je krunu odbio princ Nikola Petrović Njegoš, nije opstala nijedan dan! U zoru 13. jula protiv takve države i njenih zaštitnika ustao je narod - navodi Markuš.

Večernje Novosti


SMETA IM TROBOJKA
- U BERANAMA povodom Dana državnosti nije isticana državna zastava Crne Gore. Vijorile su se trobojke - siže je lažne vesti koju su lansirali režimski mediji.
Iz Opštine Berane su na optužbe odgovorili da su istakli zastave Crne Gore na zgradi Opštine i na institucijama čiji je ona osnivač. Demantovali su da se vijore samo trobojke, već da su postavljene državne zastave, zastava - trobojka i krstaš barjak. Napomenuli su da trobojka - zastava i krstaš barjak predstavljaju istorijske simbole Crne Gore i uživaju istu zaštitu kao i državna zastava utvrđena zakonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri