ALBANCI "KROJE" MAKEDONSKE IZBORE: Glasanje pod zahuktalom koronom

U OKOLNOSTIMA mera za zaštitu od širenja epidemije virusa korona, u ponoć je u Republici Severnoj Makedoniji (RSM) počela predizborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora 15. jula.

АЛБАНЦИ КРОЈЕ МАКЕДОНСКЕ ИЗБОРЕ: Гласање под захукталом короном

AP Photo

 Na njima će 1.814.263 građana u šest izbornih jedinica da glasa za liste 15 koalicija i stranaka sa ukupno 1.578 kandidata koji pretenduju za mesto u jednodomnom Sobranju, sa ukupno 120 poslanika. Već danas u ime zaraženih virusom kovid 19 mogu da glasaju njihovi bliski, uz ovlašćenje.

Sa optimizmom u "sigurnu pobedu" osvajanjem dvotrećinske većine u parlamentu pretenduju lideri dveju najvećih koalicija - Zoran Zaev ispred makedonsko-albanske "Možemo", predvođene socijaldemokratama (SDSM) zajedno sa pokretom BESA, i Hristijan Mickoski, sa opozicionim "Obnova Makedonije", koju predvodi desničarska konzervativna VMRO-DPMNE.
- Uspeli smo da ostvarimo vekovne snove naših predaka. Imamo parče zemlje priznate od celog sveta, kao i jezik i identitet. Trideset godina nijedan političar nije imao mudrosti i hrabrosti da donese odluku - istakao je Zaev.

AP Photo

Zoran Zaev


Mickoski je, pak, u otvorenom pismu javnosti daje reč da će raditi mukotrpno i sigurno biti bolji "od ovih koje ste do sada gledali".
- Nije kockanje ako izaberete nekog nepoznatog koji obećava uspeh, ali je prokockavanje sopstvene budućnosti kada dajete drugu šansu nekom ko nastavlja da gubi i da vas razočarava - napisao je Mickovski.

AP Photo

Hristijan Mickoski


Prvi put u makedonskoj političkoj ponudi vladajući SDSM Zaeva nastupa u koaliciji sa albanskom strankom, pokretom BESA, lidera Bilala Kasamija, čijih je 14 članova na listama. Dosadašnji albanski partner SDSM u vladajućoj koaliciji Demokratska unija integracija (DUI) Aljija Ahmetija nastupa samostalno porukom "Vreme je - Albanac za premijera" i kandidatom Naserom Ziberijem.
U postizbornim računicama Alijansa za Albance i Alternativa Zijadina Sele očekuju da mogu biti značajan faktor u formiranju koalicione vlade, ubeđeni da će DUI otići u opoziciju.
- Aljija Ahmetija i Nasera Ziberija povezuju Jugoslavija i Udba, to je ista politika koja je, nažalost, uspela da prevari i ukrade vreme mlađim generacijama. No, verujem da je sada kraj. Sada je trenutak i da kao članica NATO idemo bezbednim koracima, a Makedonci će biti obavezni da prihvate dvodomni parlament - tvrdi lider opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači.


SRBI GARANTOVANO
DVE srpske stranke u Severnoj Makedoniji i na izborima su vezane za dve vodeće makedonske partije - Srpska stranka Miroslava Jovanovića uz Zaeva i Demokratska partija Srba Ivana Stoilkovića uz Mickoskog. Obojici su ponovo zagarantovana mesta u Sobranju. Na listi SDSM-a i kolaicije "Možemo" je rođena Beograđanka Biljana Todorović Georgievska, novinarka redakcije na srpskom jeziku "Vidik", Javnog informativnog servisa MTV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a