ALBANCI KROJE MAKEDONSKE IZBORE: Glasanje pod zahuktalom koronom

M. Stančić - Stalni dopisnik iz Skoplja

ponedeljak, 13. 07. 2020. u 06:19

АЛБАНЦИ КРОЈЕ МАКЕДОНСКЕ ИЗБОРЕ: Гласање под захукталом короном

AP Photo

U OKOLNOSTIMA mera za zaštitu od širenja epidemije virusa korona, u ponoć je u Republici Severnoj Makedoniji (RSM) počela predizborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora 15. jula.

 Na njima će 1.814.263 građana u šest izbornih jedinica da glasa za liste 15 koalicija i stranaka sa ukupno 1.578 kandidata koji pretenduju za mesto u jednodomnom Sobranju, sa ukupno 120 poslanika. Već danas u ime zaraženih virusom kovid 19 mogu da glasaju njihovi bliski, uz ovlašćenje.

Sa optimizmom u "sigurnu pobedu" osvajanjem dvotrećinske većine u parlamentu pretenduju lideri dveju najvećih koalicija - Zoran Zaev ispred makedonsko-albanske "Možemo", predvođene socijaldemokratama (SDSM) zajedno sa pokretom BESA, i Hristijan Mickoski, sa opozicionim "Obnova Makedonije", koju predvodi desničarska konzervativna VMRO-DPMNE.
- Uspeli smo da ostvarimo vekovne snove naših predaka. Imamo parče zemlje priznate od celog sveta, kao i jezik i identitet. Trideset godina nijedan političar nije imao mudrosti i hrabrosti da donese odluku - istakao je Zaev.

AP Photo

Zoran Zaev


Mickoski je, pak, u otvorenom pismu javnosti daje reč da će raditi mukotrpno i sigurno biti bolji "od ovih koje ste do sada gledali".
- Nije kockanje ako izaberete nekog nepoznatog koji obećava uspeh, ali je prokockavanje sopstvene budućnosti kada dajete drugu šansu nekom ko nastavlja da gubi i da vas razočarava - napisao je Mickovski.

AP Photo

Hristijan Mickoski


Prvi put u makedonskoj političkoj ponudi vladajući SDSM Zaeva nastupa u koaliciji sa albanskom strankom, pokretom BESA, lidera Bilala Kasamija, čijih je 14 članova na listama. Dosadašnji albanski partner SDSM u vladajućoj koaliciji Demokratska unija integracija (DUI) Aljija Ahmetija nastupa samostalno porukom "Vreme je - Albanac za premijera" i kandidatom Naserom Ziberijem.
U postizbornim računicama Alijansa za Albance i Alternativa Zijadina Sele očekuju da mogu biti značajan faktor u formiranju koalicione vlade, ubeđeni da će DUI otići u opoziciju.
- Aljija Ahmetija i Nasera Ziberija povezuju Jugoslavija i Udba, to je ista politika koja je, nažalost, uspela da prevari i ukrade vreme mlađim generacijama. No, verujem da je sada kraj. Sada je trenutak i da kao članica NATO idemo bezbednim koracima, a Makedonci će biti obavezni da prihvate dvodomni parlament - tvrdi lider opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači.


SRBI GARANTOVANO
DVE srpske stranke u Severnoj Makedoniji i na izborima su vezane za dve vodeće makedonske partije - Srpska stranka Miroslava Jovanovića uz Zaeva i Demokratska partija Srba Ivana Stoilkovića uz Mickoskog. Obojici su ponovo zagarantovana mesta u Sobranju. Na listi SDSM-a i kolaicije "Možemo" je rođena Beograđanka Biljana Todorović Georgievska, novinarka redakcije na srpskom jeziku "Vidik", Javnog informativnog servisa MTV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Suverena

13.07.2020. 07:11

Отац ми оставио у завет рекавши : '''не заборави никада дете, кад сам ја био рођен, Македонија је била стара Србија...''! Сада, кажу да је Косово стара Србија.Не сме бити повлачења. Ако се Македонија поврати, све се може повратити. И крајина, БиХ, ЦГ, Бугарска... све да буде Србија.