VODA STIGLA DO KUĆA, STRAHUJE SE DA ĆE POSTATI JOŠ GORE: U Hrvatskoj proglašene vanredne mere odbrane od poplava (FOTO)

Novosti online

06. 08. 2023. u 16:28

Vanredne mere odbrane od poplava proglašene su danas u Hrvatskoj na Savi, a na snazi su i na Dravi i Muri, saopštila je civilna zaštita te zemlje.

ВОДА СТИГЛА ДО КУЋА, СТРАХУЈЕ СЕ ДА ЋЕ ПОСТАТИ ЈОШ ГОРЕ: У Хрватској проглашене ванредне мере одбране од поплава (ФОТО)

Foto: Tanjug

Kako se navodi u saopštenju, u 12.00 sati uvedeno je vanredno stanje odbrane od poplava u vezi sa porastom vodostaja na 923 centimetra na merodavnom vodomeru Rugvica s tendencijom daljeg porasta.

Vanredno stanje je na snazi i za područje vezano za Muru i Mursko Središće, gde je zabeležen rekordan vodostaj, a vanredne mere važe za područja: Drava - Botovo, OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka, Sava - Rugvica, Ustava Prevlaka i Dubrovčak, prenose agencije.

Mura je poplavila kuće u Murskom Središću, hrvatskoj opštini na granici sa Slovenijom, a vodeni talas ide prema Sisku i Petrinji.

Reka Drava je u Varaždinu poplavila izletište, a iz Gradske uprave su upozorili građane da izbegavaju Dravsku šumu gde je palo nekoliko stabala.

Stotinak vatrogasaca jutros je postavljalo zečje nasipe kod Samobora.

Foto: Tanjug

Na uklanjanju posledica nevremena koje su u Hrvatskoj izazvale obilne padavine do sada je angažovano 1.505 vatrogasaca, koji su imali skoro 400 intervencija.

Vatrogasci su angažovani na ispumpavanju vode iz objekata, punjenje vreća sa peskom, izgradnji nasipa i uklanjanju stabala i grana sa kolovoza.

Stanovnici Brdovca smešteni su u društveni i vatrogasni dom, vodostaj opada u opštini Brdovec, a za stanovnike čije su kuće i okućnice poplavljene osiguran je smeštaj u društvenom i vatrogasnom domu u Drenju Brdovečkom.

Tamo su iz Logističkog centra Uprave Civilne zaštite osigurani i dostavljeni mobilni kreveti, jastuci i ćebad.

Prema hidrološkom izveštaju Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), tokom dana nestabilno vreme zadržava se nad slivovima Drave, Mure i Save u Hrvatskoj i uzvodno od Hrvatske, što može rezultirati novim obilnijim padavinama koje mogu uticati na povećanje protoka i vodostaja.

Današnja prognoza ukazuje na moguće obilnije padavine na području Jadrana, Gorskog kotara i Like koje mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

Značajnije opadanje vodostaja reke Save u Zagrebu očekuje se danas u poslepodnevnim časovima, preneo je Sputnjik.

BONUS VIDEO: Bujica vode na ulicama Banjice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!