RAT PLENKOVIĆA I MILANOVIĆA: Novi problemi u Hrvatskoj i to u Vojnoj obaveštajnoj službi

„Nađimo se odmah”, poručio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović premijeru, kako bi se dogovorili oko imenovanja šefa vojne obaveštajne službe, a Andrej Plenković mu je odgovorio „dok se ne izvineš, ništa, sori”.

РАТ ПЛЕНКОВИЋА И МИЛАНОВИЋА: Нови проблеми у Хрватској и то у Војној обавештајној служби

Milanović i Plenković, Foto Tanjug

Ovog vikenda prestaje mandat prvom čoveku Vojnobezbednosne agencije Ivici Kinderu, koji je i pre dao ostavku, ali je na odgovornom mestu zadržan još neko vreme. Kako za njegovog naslednika treba potpis i predsednika i premijera, Zoran Milanović, koji je do sada izbegavao da potpiše brojna imenovanja u vojsci i diplomatiji, uputio je pismo Plenkoviću i predložio da sednu za sto i dogovore se oko tog i drugih imenovanja.

Vojnu obaveštajnu službu već godinama potresaju razne afere, pa je praktički obezglavljena bez novog vođstva.

- Smatram kako se problemi kojima je ta agencija opterećena niz godina ne mogu rešiti samo imenovanjem novog ravnatelja VSOA. Tim više je potreban naš sastanak kako bi, kao jedini Ustavom i zakonom za to ovlašteni, raspravili i usaglasili smernice za sistemske promene u funkcionisanju te agencije u budućnosti - napisao je Milanović, ali je ubrzo dobio odgovor da od toga nema ništa.

Plenković je odgovorio da je predlog još u februaru bio upućen Kancelariji predsednika, ali da nije bilo reakcije.

- Teret zastoja je na Milanoviću - tvrdi premijer i otkriva da se pobrinuo da neko iz sistema vodi vojne obaveštajce do izbora novog šefa.

- Kako žanješ, tako seješ - kaže premijer i zamera Milanoviću da je srozao političku kulturu u Hrvatskoj. - Svaka šuša može vređati bilo koga - smatra Plenković i poručuje, „ne pristajemo na takvu nekulturu”.

Time je očito mislio na Milanovića sa kojim vodi rat već godinama.

- Mi sada principijelno kažemo, prvo se izvinimo, lepo pristojno, kulturno. Može da se čuje „možda sam bio malo nervozan, nisam bio dobre volje”.

Kada to čujemo, može sastanak sa predsednikom. Dok toga nema, nema sastanka. Premijer u svojoj odbijenici kaže da „Hrvatska neće propasti” ako se on i Milanović ne vide.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)