RADEV JOJ DAO MANDAT: Članica GERB-a Marija Gabrijel mandatarka za sastav nove vlade

Novosti onlajn

15. 05. 2023. u 18:31

EVROPSKA komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu, Marija Gabrijel, članica bugarske stranke desnog centra GERB, dobila je danas mandat za formiranje nove bugarske vlade nakon prošlomesečnih izbora.

РАДЕВ ЈОЈ ДАО МАНДАТ: Чланица ГЕРБ-а Марија Габријел мандатарка за састав нове владе

Foto: Piksabej

Predsednik Bugarske Rumen Radev sastao se danas sa Gabrijel da bi joj dao mandat za formiranje vlade u roku od sedam dana, preneo je Rojters.

Na izborima 2. aprila u Bugarskoj, GERB je pobedio osvojivši 69 mesta u parlamentu od ukupno 240 mesta i može da formira vladu ukoliko pronađe koalicione partnere.

Prozapadni reformistički blok na čelu sa Nastavljamo promene (PP) osvojio je 64 mesta.

Gabrijel je rekla u nedelju da će predložiti vladu sa jednogodišnjim mandatom. Posle poslednjih izbora u oktobru 2022. godine, stranka GERB je takođe prednjačila, ali nije uspela da formira koaliciju. Politički zastoj u protekle dve godine prisilio je Bugarsku da odloži svoj ciljni datum za uvođenje evra, i to tek treba da bude odobreno nacrtom budžeta za ovu godinu.

Analitičari i građani strahuju da bi ishod aprilskih izbora mogao da dovede do održavanja još jednih izbora kasnije ove godine, prenela je britanska agencija.

BONUS VIDEO: 

TRENUTAK PADA HELIKOPTERA: U regionu Brijanska srušile se četiri letelice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!