KARDINALI, NEMA VIŠE BESPLATNOG STANOVANJA Papa Franja: Korisnici raskošnih stanova da se isele ili plate

Gotovo je sa privilegijama za visoko sveštenstvo, papa Franjo doneo je dekret po kojem će svi koji stanuju u kućama i stanovima koji su vlasništvo Svete Stolice morati da plaćaju kiriju. Kardinali i pročelnici odela koji imaju 500 i više kvadrata moraće se po isteku ugovora iseliti, a doslovno niko neće biti oslobođen plaćanja režija.

КАРДИНАЛИ, НЕМА ВИШЕ БЕСПЛАТНОГ СТАНОВАЊА Папа Фрања: Корисници раскошних станова да се иселе или плате

Papa Franja , Foto AP

Nisu pogođeni samo kardinali, već svi koji stanuju u kućama Uprave baštine Apostolske Stolice a to su i političari, novinari i ljudi bliski Vatikanu. Mnoge od kuća se nalaze u prestižnim delovima Rima gde su tržišne cene izrazito visoke, pa je tamo cena najma od 2000 evra naviše. Odluka je ekspresno dostavljena nekim istaknutim kardinalima koje je pratio glas da su raskošni, a obrazloženje koje im je dostavljeno kaže da svi u vremenima krize moraju da podnese ličnu žrtvu. Za sada se ne govori o deložaciji onih koji će odbiti poslušati papu, već da će se ugovori postupno prilagđavati. Ukinut je i stambeni doprinos koji je omogućio nekima da praktični nemaju nikakve troškove stanovanja. ”Nema izuzetaka, a svi će bez obzira na položaj morati prihvatiti papinu odluku koja ima pravnu snagu.

Inače, Sveta Stolica poseduje više od 5000 nekretnina, a u Italiji oko 4000. Najviše u Rimu i unutar vatikanskih zidina, a oko 1200 nekretnina ima u Londonu, Parizu, Ženevi i Lozani. U većini od njih stanovali su privilegovani stanari koji nisu plaćali kiriju, a sada sledi određivanje koliko će ko i gde da plati. Jedina uteha sveštenstvu će biti da kirija neće biti na razini tržišnih cena, otprilika 30 odsto niža.

Ova odluka izazvala je buru reakcija u Vatikanu, a papini obožavatelji tvrde da Franjo napokon uzima raskošnim kardinalima privilegije koje traju godinama. Visoki kler je ogorčen, smatra da je to samo demagogija ”crvenog” pape koji će u konačnici doneti odluku ko će i koliko plaćati kiriju. Ogorčeni su oni koji su i do sada uživali u neverovatnom luksuzu, kao bivši državni sekretar Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone koji je dao da se prewuredi ogromno potkrovlje na račun vatikanske pedijatarske bolnice.

”U Vatikanu živimo u kućama koje se sigurno ne mogu iznajmiti bilo kom drugom, budući da su unutar svetog grada. Često živimo zajedno sa dve ili tri časne sestre i postoji rizik da i mi i one moramo otići, ali da stanovi onda ostanu neiskorišteni”, kaže jedan kardinal pogođen novom odlukom pape.

Nedavno je smanjena i plata kardinalima za 10 odsto i sada iznovi 4000 do 5000 evra mesečno. Papa koji je odbio stanovati u Apostolskoj palati već živi u hotelu smatra da je to više nego dovoljno za pristojan život i da će sveštenici, čak i oni u penziji, moći da plaćaju kiriju. Franjo često kritikuje raskoš unutar Crkve i kaže da neki umesto da budu skromni, sve su više masni! ”Koliko samo štete donose, umesto da budu pastiri koji mirišu na ovce”, komentarisao je papa Franjo.

Otkriveni su i veliki računi kardinala u bankama, među kojima je i zagrebački, Josip Bozanić koji sledeće godine odlazi u penziju. Sa druge strane troškovi Vatikana sve su viši, a novca je sve manje, što ne zabrinjava raskošne kardinale. Ova papina odluka još će više zaoštriti prilike u Vatikanu između konzervativaca koji žele zadržati privilegije i ”Franjinih ljudi” spremnih za dodatne reforme koje će sprečiti bogaćenje sveštenstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)