DRAMA SA USVAJANJEM DECE U ZAMBIJI: Hrvati u zatvoru dobili malariju

OSMORO Hrvata koji po drugi put u zambijskom zatvoru čekaju da budu izvedeni na sud pod optužbom za krijumčarenje dece imaju problema i sa malarijom. Naime, već troje od njih je obolelo za boravka u zatvoru zajedno sa teškim kriminalcima, u krajnje nehumanim uslovima

ДРАМА СА УСВАЈАЊЕМ ДЕЦЕ У ЗАМБИЈИ: Хрвати у затвору добили маларију

Foto: AP

Vlada velika zabrinutost njihovih porodica u Hrvatskoj, jer su zatočeni Hrvati u veoma teškoj situaciji, pod pretnjom dugogodišnjih kazni zatvora ako sud proceni da su učestvovali u trgovini decom. Posvojena deca koja su dobila hrvatske pasoše su na tajnoj lokaciji u Zambiji i ne zna se kakva je njihova sudbina.

Zambijski sud u međuvremenu je dobio i potvrdu iz Konga da je zabranjeno inostranim državljanima posvajanje dece, što će još više otežati položaj za četiri para koji su uhapšeni u decembru prošle godine sa decom iz Konga kada su se iz Zambije želeli vratiti u Hrvatsku. Sada se čeka odluka suda da se brane sa slobode, a ključni svedok na novom suđenju biće i zambijska državljanka u imigracijskoj kancelariji na aerodromu koja je navodno pomagala Hrvatima.

Javila se i biološka majka jednog posvojenog deteta iz Konga koja je voljna da svedoči u korist Hrvata, jer tvrde da je dobrovoljno dala dete na posvojenje. Kaže da nije dobila nikakve pare, a da joj je jedini cilj detetu osigurati bolju budućnost.

Ovaj slučaj izazvao je niz reakcija i u Hrvatskoj, a reagovao je i bivši saborski poslanik Ivan Pernar, poznat dok je bio političar po ekscesima. Prvo je poslao pismo vlastima u Zambiji u kojem optužuje Hrvate za krijumčarenje dece i navodi da je jedan od njih transrodna osoba. U Zambiji je to kažnjivo, a Pernar se tako sveti strance ”Možemo” kojoj ta osoba pripada. Pravobraniteljica  za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je Pernara zbog toga kazneno prijavila, a on je otputovao u Zambiju da na licu mesta, kako kaže, iznese eksplozivne detalje o celom slučaju. Zambijske vlasti nisu nasele na provokacije, pa su Pernara zadržale na aerodromu i verovatno će da deportirati natrag u Hrvatsku. Smatra se da je trenutačno u službi krajnje konzervativnih krugova koje se protive usvajanju dece u inostranstvu, a to se čulo i u Saboru od nekih desničarskih poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije