AUSTRIJA PROTIV ŠENGENA: Otvoren put Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji

Đ.G.

19. 11. 2022. u 14:35

AUSTRIJA u ovom trenutku ne bi podržala proširenje šengenske zone, izjavio je ministar unutrašnjih poslova zemlje Gerhard Karner, navodeći slabu kontrolu na spoljnim granicama te oblasti. Njegov komentar je usledio ubrzo nakon što je komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson sugerisala da je vreme da Bugarska, Hrvatska i Rumunija postanu strane u sporazumu.

АУСТРИЈА ПРОТИВ ШЕНГЕНА: Отворен пут Бугарској, Хрватској и Румунији

Foto: Piksabej

Govoreći u petak za austrijski list Kurier, Karner je rekao: „ Glasanje o proširenju ne bi bilo na vreme sada, kada sistem spoljnih granica ne funkcioniše”. Ministar je naveo trenutni protok migranata preko Balkana. On je naveo da je samo od početka ove godine u Austriji uhapšeno više od 90.000 ilegalnih migranata.

Karner je upozorio da „ proširivanje pokvarenog sistema ne može da funkcioniše. On je ponovio da je „ zaštita spoljnih (šengenskih) granica propala".

U izveštaju se navodi da bi se potencijalno proširenje oblasti bez granica pokazalo kao sporna tema na specijalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU sledeće nedelje - preneo je RT.

Komentar austrijskog zvaničnika usledio je ubrzo nakon što je Johanson u sredu utvrdio da je „ krajnje vreme da se poželi dobrodošlica “ Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji u šengensku zonu, pozivajući sve zemlje članice EU da podrže njihovo pristupanje.

Očekuje se da će glasanje biti održano 8. decembra, uz jednoglasnu podršku svih 27 država koja je potrebna za donošenje odluke.

Osnovan 1995. godine, šengenski prostor trenutno obuhvata sve zemlje članice EU osim tri gore navedene zemlje i Irske i Kipra. Još četiri zemlje izvan bloka su takođe deo zone: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

Šengenskim sporazumom ukinute su kontrole na granicama između potpisnica.

Međutim, neke nacije, uključujući Austriju, odlučile su da ih vrate u funkciju usred migrantske krize 2015. kako bi sprečile tražioce azila da masovno uđu na njihove teritorije - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!