SARAJEVO U SUKOBU SA STRANCIMA: Kritike Šmitu "zatalasale" po Sarajevu

Novosti online

04. 11. 2022. u 22:42

KRITIKE Svena Alkalaja prema Kristijanu Šmitu samo produbljuju razdor između političkog Sarajeva i stranaca.

САРАЈЕВО У СУКОБУ СА СТРАНЦИМА: Критике Шмиту заталасале по Сарајеву

Foto: Printskrin FTV

Amerikanci su se, izgleda, najviše uvredili pa je američka ambasada tražila izvinjenje. Dobili su odgovor.

- Ako mi bilo ko iz pomenute Ambasade konkretno kaže šta je to bilo neistinito ili lažno u mom izlaganju, spreman sam da se javno izvinim, kako građanima BiH, tako i samoj Ambasadi - rekao je Sven Alkalaj, ambasador BiH u Savetu bezbednosti UN-a.

Alkalaj je u Njujorku optužio Kristijana Šmita da je preduzeo radnje suprotne Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dovodeći je u stanje destabilizacije. Šmita je predstavio i kao hrvatskog igrača u BiH koji radi u interesu tog naroda a na štetu Bošnjaka. Mnogi su ocenili da je govor pripremljen u kabinetu Željka Komšića koji je najglasnije kritikovao Šmita nakon što je nametnuo izmene izbornog zakona. 

- To je zapravo jako dobro da su najvažniji politički funkcioneri u BiH, ali i predstavnici međunarodne zajednice shvatili da ono što radi Komšić, kojeg ja doživljavam jednim političkim karcinomom, zapravo vodi daljoj destabilizaciji prilika u BiH - smatra analitičar Zoran Krešić. 

Da će Alkalaj govoriti ono što Komšić želi moglo je da se vidi i pred samu sednicu u Njujorku, kada su se u Ministarstvu spoljnih poslova BiH u Sarajevu upalili svi alarmi. Alkalaja su pokušali da zaustave i tražili su da se na sednici, video-linkom, obrati Bisera Turković, što je odbijeno. Njen stranački kolega, Šefik Džaferović, stidljivo je podržao kritike o Šmitu, ali mu se nije dopalo što je to sve rečeno baš na sednici Saveta bezbednosti. Takvi stavovi pokazuju da političko Sarajevo privatizuje funkcije, smatraju analitičari. Kada ponašanje stranaca nije po njihovoj meri, spremni su na proteste.

- To je ono što smo od bošnjačke strane navikli dugi niz godina, a to je ono što se njima sviđa je prihvatljivo, ono što se ne sviđa je antidejtosnko, antidemokratsko i tako dalje - istakao je politikolog Filip Matić.

I prozvani Kristjan Šmit se juče oglasio. Za njega je Alkalajev govor manipulacija i postizborna kampanja. Zanimljivo da sve probošnjačke stranke sa sedištem u Sarajevu mudro ćute, dok osluškuju kritike stranaca na račun Svena Alkalaja i Željka Komšića, iako su svi bili udruženi u javnim kritikama i organizovanju protesta zbog nametanja izmene Izbornog zakona.

(ATV)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri