PRED OČIMA UNPROFORA: Hrvatska vojska pljačkala, palila, rušila kuće, trovala bunare, ubijala i masakrirala - parastos ubijenim Srbima

Novosti online

10. 09. 2022. u 07:32

U CRKVI Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za 88 Srba svirepo ubijenih u hrvatskoj akciji "Medački džep" 1993. godine.

ПРЕД ОЧИМА УНПРОФОРА: Хрватска војска пљачкала, палила, рушила куће, тровала бунаре, убијала и масакрирала - парастос убијеним Србима

Foto: EPA

Parastosu, koji je organizovalo Udruženje porodica nestalih i poginulih lica u Krajini i Hrvatskoj "Suza", prisustvovale su porodice i rođaci žrtava, te predstavnici drugih udruženja Srba proteranih iz Hrvatske.

U agresiji hrvatske vojske na srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj, smeštena južno i jugoistočno od Gospića u takozvanom "Medačkom džepu", koja su se nalazila u zoni pod zaštitom UN, ubijeno je 88 Srba, od kojih je bilo 17 žena i 26 civila starijih od 60 godina.

Hrvatska vojska je pljačkala, palila, rušila kuće, trovala bunare, ubijala i masakrirala civile, vojnike i milicionere.

Tragedija "Medačkog džepa" odvijala se pred očima Unprofora, koji ovaj put nije bio samo pasivni posmatrač, već je aktivno učestvovao u pokušaju da preuzme kontrolu nad ovim područjem i spreči ubijanje preostalih ljudi i uništavanje njihove imovine, što im je i uspelo nakon trodnevnih borbi sa hrvatskom vojskom i policijom.

Iz Dokumentaciono-informacionog centra Veritas ističu da u ovoj akciji ranjenika uopšte nije bilo i da upravo ta činjenica, kao i rezultati pregleda tela, odnosno načina na koji su ubijena - razbijene lobanje, mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine, odsečeni delovi tela i slično, upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih.

Sva tri sela su opljačkana, a zatim sravnjena sa zemljom po sistemu "spržene zemlje".

Komadant Unprofora general Žan Kot je 19. septembra 1993. godine, posle kompletnog obilaska pomenutih sela, izjavio: "Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namerno".

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove