KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ OKRUŽENI OFICIRIMA?! Dodiku prete sankcijama, a dvojica članova Predsedništva BiH su "ispod radara"

V. N.

15. 12. 2021. u 10:00

ČLANOVI Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se sa predstavnicima Udruženja generala BiH, koji su tom prilikom naveli da se u punom kapacitetu stavljaju na raspolaganje institucijama BiH, odnosno Predsedništvu.

КОМШИЋ И ЏАФЕРОВИЋ ОКРУЖЕНИ ОФИЦИРИМА?! Додику прете санкцијама, а двојица чланова Председништва БиХ су испод радара

Predstavnici Udruženja generala BiH sa Komšićem i Džaferovićem, Foto "Oslobođenje"

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević nema dilemu: to je dokaz da zveckaju oružjem, da razmišljaju o ratu i takvi postupci moraju odmah da budu kažnjeni.

- Tu se ne radi ni o kakvim generalima BiH, već o oficirima bivše tzv. Armije Republike BiH, vojske koja je postojala za vreme rata i bila jedna od tri zaraćene strane krvavog građanskog rata - upozorio je Kovačević za banjalučku Alternativnu TV.

Prema njegovim rečima, oni koji su ih pozvali u Predsedništvo BiH bili su deo tih formacija. Kovačević je istakao da bi to trebalo da vide svi i iz međunarodne zajednice koji konstantno optužuju Republiku Srpsku i trećeg člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da navodno izazivaju sukobe i da su pretnja miru i stabilnosti.

- Za razliku od onih koji sede sa takozvanim generalima, Dodik se bavi samo time kako da BiH vrati u okvire važećeg Ustava BiH, pritom naglašavajući da je mir ključna i najznačajnija vrednost za Srpsku - rekao je Kovačević.

Dok Komšićevi i Džaferovićevi sastanci prolaze "ispod radara", nastavljaju se pretnje sankcijama Dodiku i RS zbog odluke Banjaluke da preuzme nadležnosti koji joj pripadaju po "Dejtonu".

- EU bi trebalo da stupi u kontakt sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom kako bi ozbiljno diskutovali o otpuštanju Dodika, jer se jasno postavio protiv Dejtonskog sporazuma. Ima dovoljno razloga za njegovo otpuštanje - poručuje Tomas Vajc, poslanik stranke Zelenih iz Austrije u Evropskom parlamentu.

U Nemačkoj uveliko traju pripreme za "obračun" sa Dodikom. Kako je poručila poslanica Jasmina Hostert, Bundestag još nije o tome raspravljao, ali je za portal sarajevskog "Avaza" rekla da ne sumnja da će uvođenje sankcija doći na dnevni red.

PROTIV I ČAVUŠOGLU

I TURSKI šef diplomatije Mevlut Čavušoglu usprotivio se odluci Banjaluke o prenosu nadležnosti, navodeći da je to "pogrešno i opasno" i da taj korak "preti regionalnoj stabilnosti". Inače, u zvaničnu posetu BiH stiže specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, Stjuart Pič, koji treba da se sastane sa članovima Predsedništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!