ZAHAROVA LJUTA NAKON SEDNICE BEZ UČEŠĆA RUSIJE: Izjava zapadnih država o BiH ne pomaže rešavanju situacije u toj zemlji

Novosti onlajn

09. 12. 2021. u 15:45

IZJAVA usvojena nakon sednice Upravnog odbora Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini održane od 7. do 8. decembra ne doprinosi rešavanju i predstavlja primer otvorenog mešanja u suverene poslove te zemlje, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ЉУТА НАКОН СЕДНИЦЕ БЕЗ УЧЕШЋА РУСИЈЕ: Изјава западних држава о БиХ не помаже решавању ситуације у тој земљи

Foto: EPA

Zaharova je napomenula da je sastanak političkih direktora zemalja-članica upravnog odbora protekao bez učešća Rusije.

- Kategorički smo odbili da se pridružimo završnoj izjavi sarajevskog sastanka koju su 8. decembra usvojile naše kolege u odboru. Ovaj dokument smatramo primerom apsolutno otvorenog mešanja u poslove jedne suverene države, unutrašnjeg života ove zemlje, primerom grubog iskrivljavanja stvarnog stanja stvari i još jednim pokušajem nametanja svojih interesa narodima Bosne i Hercegovine - rekla je ona.

- Uvereni smo da ovakve izjave samo pogoršavaju političku krizu u Bosni i Hercegovini izazvanu spolja i nikako ne doprinose uspostavljanju međunacionalnog dijaloga, međusobnog razumevanja i formiranja zajedničke agende u ovoj državi - naglasila je Zaharova.

Ona je podsetila da je Moskva više puta ukazivala partnerima u upravnom odboru da privatno lice, državljanin Nemačke Kristijan Šmit, ne može da predsedava događajima odbora.

- Ovo ozbiljno podriva status i ulogu međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Nažalost, nisu nas slušali - dodala je ona.

Portparolka je napomenula da Moskva ne gubi nadu da će se Upravni odbor Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini ipak vratiti na konsenzusni format rada.

- S tim u vezi, zadržavamo punopravno članstvo u njemu - dodala je ona.

Ambasadori zemalja Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira za Bosnu i Hercegovinu 27. maja su odlučili da za novog visokog predstavnika u BiH imenuju Kristijana Šmita. Rusija se, kao članica odbora, usprotivila takvoj odluci. Rukovodstvo Republike Srpske trenutno ne priznaje Šmitov legitimitet i namerava da povuče saglasnost na zajedničku vojsku i opšte sudsko i tužilačko veće BiH.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024