PARAVOJNA 'BOJNA' USRED ZAGREBA: Proustaše bi da uvode red

J. Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

23. 11. 2021. u 18:11

SUBOTNjI marš antivaksera u Zagrebu promovisao je i misterioznu Prvu dragovoljačku bojnu, oko 2.000 muškaraca koji su se postrojili na centralnom zagrebačkom trgu i urlali ”u boj, u boj, za narod svoj”.

ПАРАВОЈНА БОЈНА УСРЕД ЗАГРЕБА: Проусташе би да уводе ред

Foto: Tanjug/Hina

Nosili su i transparent sa ustaškim pozdravom Za dom spremni, a pozivaju su ne Hrvatske odbrambene snage, koje na društvenim mrežama prati 13.237 osoba.

To je prvi puta da se spominje takva paravojna formacija, očito ustaške orijentacije, koja je postrojila na zagrebačkom protestu oko spomenika bana Jelačića. Pre toga su na društvenim mrežama, pod lažnim imenima pozivani pripadnici te fantomske ”bojne”, a pripadnici su pitali treba li doći u crnim ili maskirnim uniformama. Ponudili su se da će uvesti red, a pohvalio se i Dobroslav Paraga na takvoj inicijativi porukom ”bravo”. Reč je o osnivaču Hrvatske stranke prava, kao i bivšem vrhovnom zapovedniku HOS-a, kojeg je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske optužilo zbog smrti nekoliko Srba. Paraga je nakon optužbe odgovorio ”optužbe na moj račun su toliko apsurdne da ću ja te Karadžićeve jurišnike iz zločinačke tvorevine Republike Srpske tužiti za tešku klevetu”.

I dok hrvatska policija ćuti o kakvoj je to ”bojni” reč treba podsetiti da je i Dražen keleminec u nekoliko navrata u Hrvatskoj, pa i u centru Zagreba postrojavao svoje bojovnike, obučene u crno, ali nije poznato da li je zbog toga uopšte bio procesuiran. Zna se samo to da je predsednik Autohtone hrvatske stranke jednom osuđen zbog vikanja ustaškog pozdrava sa 150 evra kazne, ali što je bilo sa njegovim crnokošuljašima koji su marširali Zagrebom se ne zna.

Posve je nejasno i kako su se neometeno stotine ljudi dogovaralo da marširaju Zagrebom pod kapom neke nepostojeće paravojne jedinice, za koju se zasad ne zna ni ko joj zapoveda. Zna se samo da je policija skup snimala, a da li je snimila pripadnike Prve dragovoljačke bojne i one koji su se fizički obračunavali sa novinarima za sada nema odgovora. Na Jutjubu se može pogledati snimak marša u Zagrebu, kako mladi ljudi, ali i oni stariji, držeći se za ruke, izbezumljenih pogleda viču, postrojeni jedan do drugog, dok ih građani snimaju.

BONUS VIDEO: NIKADA NIJE BILO TEŽE: Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)