SKANDAL U HRVATSKOJ: Uhapšena medicinska sestra koja je za mito ljudima upisivala da su vakcinisani

Novosti online

19. 11. 2021. u 17:11

ZAGREBAČKA policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad deset osoba zbog sumnje u falsifikovanje isprava, među kojima je i 31-godišnja medicinska sestra koja je, kako se sumnja, na popis vakcinisanih upisivala ljude koji su je potplatili. Oni su na temelju toga vadili kovid-potvrde.

СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ: Ухапшена медицинска сестра која је за мито људима уписивала да су вакцинисани

Foto EPA`

31-godišnja medicinska sestra je uhapšena. Policija navodi kako je zaposlena u  medicinskoj ustanovi u Zagrebu koja je bila zadužena za unošenje podataka o vakcinaciji osoba u sistem, ali ne navode o kojoj ustanovi se radi.

Uhapšena sestra je u toku oktobra iskoristila svoje ovlašćenje i u sistem unela netačne podatke da su 28-godišnjakinja i 65-godišnjak vakcinisani jednom dozom vakcine, i to početkom avgusta 2021. godine, iako je znala i bila svesna činjenice da nisu vakcinisani, javlja PU zagrebačka.

Žena platila da dobije kovid-potvrdu, pa prelazila granicu

Naime, 28-godišnjakinja je u toku novembra poslala novac 31-godišnjoj zaposlenoj u medicinskoj ustanovi kako bi dobila važeću kovid-potvrdu.

Novac je poslala preko 30-godišnjaka koji ju je i povezao s osobom koja može da izradi  važeću potvrdu.

Uz pomoć osumnjičenih 32-godišnjaka i dvojice 23-godišnjaka podaci i novac su predati 22-godišnjaku koji ih je potom predao osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenoj medicinske ustanove u Zagrebu zbog unosa podataka u za to predviđeni informacioni sistem.

Nakon nedelju dana, osumnjičeni 30-godišnjak je u apoteci na području Velike Gorice podigao kovid-potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj e-mailom. Ona je kovid-potvrdu nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice.

Muškarac poslao novac preko svog zaposlenog

Isto je tako, sumnja se, 65-godišnjak predao lične podatke i novac 58-godišnjem zaposlenom u svom trgovačkom društvu budući da je od njega saznao da poznaje osobu koja može da mu izradi potvrdu.

Ponovo su uz pomoć osumnjičenih muškaraca lični podaci i novac predati osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenoj medicinske ustanove iz Zagreba, koja je, kao i u prethodnom slučaju, iskoristila svoje ovlašćenje i unela u informacioni sistem netačan podatak o vakcinaciji 65-godišnjaka. 

Nakon nekoliko dana, kada je kovid-potvrda bila gotova, u apoteci na Srednjacima osumnjičeni 39-godišnjak podigao je potvrdu, koja je predata 65-godišnjaku da bi je on potom iskoristio prilikom ulaska u državnu finansijsku ustanovu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 31-godišnjakinju i 22-godišnjaka zatvorskom nadzorniku i podneli kaznenu prijavu Opštinskoj državnoj advokatskoj komori u Zagrebu, dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podneti kaznenu prijavu redovnim putem.

(Indeks)

BONUS VIDEO - DOKTORKA KOJA JE DVA PUTA IMALA KORONU: Orden predsednika za najteži posao u državi

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

USTAŠKA MLADEŽ: Maturanti u Slavonskom brodu se slikali sa nacističkim pozdravom, s njima nasmejana profesorka