TRAŽE OD LEKARA DA PRIJAVLJUJU PACIJENTE POLICIJI: Podigla se bura u Hrvatskoj - evo šta je razlog

J. Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

28. 10. 2021. u 14:32

PO NOVOM zakonu o saobraćaju lekari opšte prakse u Hrvatskoj trebali bi policiji prijavljivati svoje pacijente koji koriste sredstva za umirenje ili imaju neku hroničnu bolest.

ТРАЖЕ ОД ЛЕКАРА ДА ПРИЈАВЉУЈУ ПАЦИЈЕНТЕ ПОЛИЦИЈИ: Подигла се бура у Хрватској - ево шта је разлог

Foto M. Anđela

Reakcije su ogorčene, jer lekari nikako ne žele da rade taj posao, a dr. Krešimir Luetić, šef Hrvatske lekarske komore kaže da nema govora o takvoj saradnji sa policijom. "Ako treba, idemo na ustavni sud", tvrdi Luetić uz argument da tako nešto ne postoji u nijednoj državi članici Evropske unije.

Sami lekari tvrde da bi se time povredio odnos između njih i pacijenata, koji bi u njima gledali ”cinkere”, a neki bi bili izvrgnuti i agresiji prijavljenih pacijenata. Uostalom i bez toga je sve više grubih napada na lekare širom Hrvatske i da je jedino rešenje da sami lekari upozore svoje pacijente da ne voze automobile ako uzimaju neke lekove.

Reforma

Zbog astronomskih dugova hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš predložio je mere za reformu zdravstva, između ostalog plaćanje zdravstvenih usluga za mlade. Država bi trebala da preuzme od lokalne zajednice brigu za sve bolnice, a javna nabava bi bila objedinjena.

U Hrvatskoj je inače sve manje lekara opšte prakse, na nekim ostrvima ih i nema i stalno se pozivaju penzionisani lekari da se vrate u ordinacije. Previše je papirologije i lekari se žale da se ionako ne mogu da posvete pacijentima, a ova dodatna obaveza prijavljivanja policiji bi rad ordinacija još zakomplikovala. I bez novog zakona godišnje lekari traže za najmanje 10.000 ljudi dodatne lekarske preglede, a sada su predviđene i drakonske kazne za sve koji podatke o zdravstvenom stanju svojih pacijenata ne pošalju policiji. I pre novog zakona bilo je slučajeva da su lekari kažnjeni sa 700 evra jer nisu prijavili neke slučajeve.

Dr. Nataša Ban Toskić koja predstavlja lekare opšte prakse kaže da novi zakon pogoduje bogatima, koji će ići privatnicima i koji ih neće prijavljivati. Na popisu obolenja i zdravstvenih teškoća zbog kojih lekari trebaju pacijente prijaviti policiji je i šećerna bolest i obolenja bubrega, a mnogi lekari ne vide ni zbog čega bi hronične pacijente koji nemaju posebnih smetnji trebalo prijaviti i uputiti na dodatne preglede o kojima će im ovisiti vozačka dozvola.

- Preduslov za uspešno lečenje je poverenje između lekara i pacijenta, a mi ne želimo da budemo ni sudije, ni deo represivnog sustava. To bi bio sumrak porodične medicine - kaže dr. Ban Toskić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna