VELIKO NEVREME U ISTRI: Za dva sata 6.500 udara munje, jaka kiša i tri tornada na moru (VIDEO/FOTO)

Novosti online

23. 08. 2021. u 15:41

NEVREME sa grmljavinom i kišom zahvatilo je po podne područje Istre, gde je za samo dva sata zabeleženo gotovo 6.500 munja, javili su hrvatski mediji.

ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ У ИСТРИ: За два сата 6.500 удара муње, јака киша и три торнада на мору (ВИДЕО/ФОТО)

Foto: Printskrin Youtube/ vanjkos

Do 12.30 sati najviše kiše palo je na Rovinjštini, a Istrametova postaja na Paludu zabeležila je čak 62 mm kiše. U samom Rovinju palo je 26 mm, a obilnija kiša pala je i na Poreštini, gde je tamošnja meteorološka stanica izmerila 35 mm kiše. U središnjoj Istri palo je većinom između 5 i 20 mm kiše, ali ta će količina prema informacijama Istrameta u idućim satima još rasti kako se front bude odmicao prema istoku. Kod Brijuna pojavile su se čak i tri pijavice (tornada na moru).

Front je zasad zaobišao jug Istre, međutim u idućim satima i na tom područiju može biti pojedinačnih pljuskova. Inače, u poslednja dva sata na istarskom području zabeleženo je gotovo 6.500 udara munja, pišu hrvatski mediji.

Pet saobraćajnih nesreća u dva sata

Prema informacijama iz istarske policije, u poslednja dva sata na području Pule i okoline dogodilo se pet saobraćajnih nesreća sa materijalnom štetom.

Policija poziva vozače da prilagode brzinu stanju i uslovima na putu i da u slučaju gužve povećaju razmak u odnosu na vozila ispred sebe, kao i da imaju strpljenja i budu tolerantni prema ostalim učesnicima u saobraćaju. Ukoliko ne moraju, policija ih poziva da ne dolaze do grada, odnosno da koriste alternativna prevozna sredstva, odnosno gradski prevoz zbog velikih gužvi u samome središtu grada.

Meteorolozi hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za danas narandžasto upozorenje zbog opasnog vremena u Velebitskom kanalu, gde se očekuje jaka i mestimično vrlo jaka bura, čiji će najjači udari biti od 35 do 55 čvorova.

- Očekujte i budite spremni za olujne brzine vetra u kombinaciji s lokalno visokim talasima - navode iz DHMZ-a u upozorenju.

Posebnu preporuku izdali su za pomorce, ističući da upravljanje plovilom u uslovima jake bure zahteva veliko iskustvo, te adekvatno opremljena plovila.

- Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku pre početka potencijalno opasnog vetra i talasa - ističu.

U DHMZ-u navode da postoji verovatnoća da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa putnicima poručuju da prate informacije o pomorskom saobraćaju.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)