DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ PRAVE CIRKUS: Sednice Predsedništva BiH postale poligon za plasiranje raznih političkih spinova

O. MATAVULj

19. 08. 2021. u 08:12

NEUČESTVOVANjE srpskih predstavnika, a posebno Milorada Dodika u radu institucija BiH, postalo je top tema medija i poligon za plasiranje raznih političkih spinova u kojem prednjači Predsedništvo BiH.

ЏАФЕРОВИЋ  И КОМШИЋ ПРАВЕ ЦИРКУС: Седнице Председништва БиХ постале полигон за пласирање разних политичких спинова

Foto Predsedništvo

Nakon što je prošle nedelje propao pokušaj razbijanja jedinstva srpskih stranaka plasiranjem priče o održavanju telefonske sednice na kojoj je učestvovao i Milorad Dodik, Predsedništvo BiH se ponovo oglasilo saopštenjem o održanoj vanrednoj sednici.

Ovog puta bez Dodika, ali uz tvrdnju kako su Željko Komšić i Šefik Džaferović odobrili održavanje vežbe "Eufor - Brzi odgovor 2021.".

Odmah je usledila reakcija kabineta srpskog člana PBiH iz kojeg navode da Komšić i Džaferović nastavljaju da nezakonitim i antiustavnim ponašanjem degradiraju tu instituciju i od nje prave cirkus. Naglašavaju da obojica treba da znaju osnovne stvari, a to je da komandant Eufora, u skladu sa Aneksom 1-A Dejtonskog mirovnog sporazuma samo obaveštava Predsedništvo o održavanju redovne godišnje vežbe.

- Eufor nije ni tražio odobrenje nego su samo obavestili Predsedništvo o svojim aktivnostima, a mogli su i bez toga. Sednica Predsedništva o toj temi je potpuno nepotrebna, a posebno donošenje bilo kakve odluke apsolutno je nebitno, čak i neozbiljno - navode u Dodikovom kabinetu.

Pojašnjavaju da se informacija Eufora samo mogla primiti k znanju i to na nivou tehničkih organa Predsedništva.

- Po tom pitanju Predsedništvo ne može da donosi odluke, jer se to od njega i ne traži. Sve odluke koje se tiču odbrane mogu biti donete samo jednoglasno, tako da su na taj način prekršili Ustav i Poslovnik - navode u kabinetu.

STAV Radovan Kovačević, Foto O. M.

Istovremeno su poručili Komšiću i Džaferoviću da prestanu da zloupotrebljavaju Predsedništvo za svoje sitne čaršijske podvale i obmanjivanje javnosti u Republici Srpskoj i FBiH.

Savetnik srpskog člana PBiH Radovan Kovačević, za "Novosti", kaže da je nebulozno optuživati Dodika za gašenje požara u FBiH.

- Oblast civilne zaštite je u isključivoj nadležnosti eniteta. Očigledno neko nesposoban vodi resor Federalne uprave civilne zaštite, pa za nepostojanje opreme i resursa optužuju treću stranu. To što su nabavku respiratora radili preko neke "Srebrene maline" pa je nepopularno da nabavke sada idu preko FU CZ nije problem Dodika, Srba i Republike Srpske - rekao je Kovačević.

UVEK ĆE PRITEĆI U POMOĆ

RADOVAN Kovačević kaže da će Srpska uvek priteći u pomoć Federaciji BiH, kao što je to nedavno učinjeno angažovanjem Helikopterskog servisa RS u gašenju požara u FBiH.

- Stojimo im na raspolaganju i uvek ćemo priteći u pomoć ne samo helikopterom, već svom opremom koja nam stoji na raspolaganju, a i ljudstvom - istakao je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)