SLUČAJ "MEMIĆ": Podignuta optužnica za fingiranje dokaza

O. M.

09. 07. 2021. u 15:53

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog sumnje da su kao organizovana krimalna grupa prikrivali i fingirali dokaze o smrti DŽenana Memića (22) iz Sarajeva.

СЛУЧАЈ МЕМИЋ: Подигнута оптужница за фингирање доказа

Foto: Arhiva

Optuženi su Zijad Mutap (62), njegova ćerka i tadašnja DŽenanova devojka Alisa Ramić (25), zatim policijski službenici Hasan Dupovac (48) i Josip Barić (58), te recepcioner hotela "Crystal" Muamer Ožegović (40). Na teret im se stavljaju organizovani kriminal u vezi sa nezakonitim posredovanje, pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

U Tužilaštvu BiH navode da se optuženi terete da su od 8. februara 2016. godine pristupili kriminalnoj grupi koju je formirao Zijad Mutap, radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je DŽenan Memić zadobio teške povrede u Velikoj Aleji u Ilidži od kojih je podlegao sedam dana kasnije u Kliničkom centru u Sarajevu.

- Optuženi su prikrivali dokaze i počinioca fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te preduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je DŽenan stradao - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U optužnici se navodi da Mutap kontaktirao više osoba, među kojima su i optuženi, koji su lično i u dogovoru s njim i po njegovim uputama počnili nezakonite radnje s cilje prikrivanja počinioca.

- Optuženi su neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali snimake video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP Kantona Sarajevo na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmeravanje istrage u pogrešnom smeru - navodi se u optužnici.

Dodaje se i da su prikrivali činjenice koje su im poznate, te da su uništavali dokaze prikupljene na mestu događaja, a koji se odnose na stradanje DŽenana Memića.

- Sve je rađeno u nameri da se prikriju stvarni počinioci i način na koji je DŽenan zadobio teške povrede od kojih je preminuo. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 88 svjdoka, od čega 16 sa dodeljenim merama zaštite, kao i izvođenjem oko 150 materijalnih dokaza - navodi se u saopštenju.

Celi slučaj je predstavljen kao saobraćajna nesreća, dok je porodica Memić sve vreme tvrdila da je DŽenan ubijen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)