VOĐENI MAKSOM LUBURIĆEM MUČILI I UBIJALI SRPSKE CIVILE: Srpsko narodno vijeće postavilo spomenik žrtvama ustaša u Donjoj Suvaji

Novosti online

04. 07. 2021. u 15:11

U SELU Donja Suvaja kod Srba u Lici, Srpsko narodno vijeće postavilo je spomenik posvećen žrtvama ustaškog zločina počinjenog 1. jula 1941. godine. Parastos u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg za 290 ubijenih civila, većinom žena i dece, služio je Episkop gornjokarlovački Gerasim sa sveštenstvom.

ВОЂЕНИ МАКСОМ ЛУБУРИЋЕМ МУЧИЛИ И УБИЈАЛИ СРПСКЕ ЦИВИЛЕ: Српско народно вијеће поставило споменик жртвама усташа у Доњој Суваји

Foto: Novosti

- Dana 1. jula 1941. godine ustaše su, vođeni Maksom Luburićem, surovo mučili i ubili žene, decu i starije meštane u Donjoj Suvaji. Spomenik s natpisom i 290 njihovih imena uklesanih u kamenu, autora Davida Kabalina, podignut je na 80. godišnjicu njihovog ubistva na inicijativu SNV-a te preživelih svedoka i meštana Suvaje, u znak sećanja na njihove živote, stravični samrtni čas, ali s verom u ideju pobede čoveka nad mržnjom - poručili su iz Srpskog narodnog vijeća.

- Počinili su prvi zločin te vrste u nizu zločina koji su im prethodili; u Gudovcu gotovo dve stotine muškaraca, u Glini kako je bilo planirano, između 300 do 400 muškaraca od šesnaeste godine pa naviše, u Veljunu više od pet stotina muškaraca. Zločin počinjen u Donjoj Suvaji, Osredcima, Bubnju i Nebljusima, počinjen je u tri-četiri dana. Jedna je akcija, jedno je zlo, ali nije bilo jedino - rekao je Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća i predsednik SDSS-a, naglasivši da su "svi oni koji su mislili da će rušenjem i uklanjanjem ovakvih spomen obeležja zatrti trag tom zločinu, naknadni sudionici u zločinu".

- Ne znati za zločine koji su počinjeni na celom prostoru NDH, od Gorskog Kotara pa do Podrinja i Istočne Hercegovine, gde su ustaška vojska i redovna, domobranska vojska poduzimale iste akcije, s istim ciljem, ne govoriti o tome danas i ne biti na mjestima kao što je Donja Suvaja, nije samo stvar zaborava niti okupiranost poslovima i brigama, već to znači strah od zamjeranja nekima koji tu ideologiju i danas doživljavaju kao veliku, ili je stvar vjerovanja da žrtve nisu vrijedne sjećanja - poručio je predsjednik SNV-a, zaključivši kako nijedno od ta dva vjerovanja nije dostojno slobodnog čovjeka.

Otvaranju spomenika u Donjoj Suvaji prisustvovali su predstavnici Ambasade Republike Srbije u RH, saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije, Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) iz Splita, te predstavnici županijskih, opštinskih i lokalnih vlasti iz tri županije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a