PROTIVLJENJE JE ZA ŽALJENJE: Turković na sednici SB UN poručila - još nije vreme za zatvaranje kancelarije visokog predstavnika u BiH

Tanjug

29. 06. 2021. u 23:58

MINISTARKA spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je večeras da da još nije vreme za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u toj zemlji.

ПРОТИВЉЕЊЕ ЈЕ ЗА ЖАЉЕЊЕ: Турковић на седници СБ УН поручила - још није време за затварање канцеларије високог представника у БиХ

Foto: EPA

Turković je, tokom rasprave Saveta bezbednosti UN o stanju u BiH, rekla da se BiH raduje danu kada će moći da se zatvori OHR, ali je ocenila da taj dan još nije došao. Ona je istakla i važnost uloge visokog predstavnika u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Turković je ocenila da politička situacija u BiH, posebno u poslednjih šest meseci, ilustruje potrebu i značaj OHR da nastavi svoj rad.

- Prošle godine smo obeležili 25-ogodišnjicu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Dejtonu i potpisivanja sporazuma u Parizu. I dok je postignut ogroman napredak, moramo da nastavimo da jačamo institucije na državnom nivou i njihove nadležnosti, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine - poručila je ministarka.

Ona je dodala da su neki političari smatrali da je "vrlo korisno odupreti se i protestovati protiv samog visokog predstavnika ili rada njegove kancelarije", a to je, kako je ocenila, za žaljenje. Umesto toga, kako je navela, fokus treba da bude na tome da se nastavi razvoj administracije, koja može da udovolji potrebama građana, kao i da bude u stanju da se suoči sa izazovima koji predstoje.

Turković je pozvala sve članove Saveta za sprovođenje mira da nastave da pružaju podršku radu visokog predstavnika.

- Od najveće je važnosti da OHR i visoki predstavnik nastave da rade s ljudima i institucijama Bosne i Hercegovine, kao i s međunarodnom zajednicom, kako bi osigurali kontinuirani napredak Bosne i Hercegovine ka postizanju prosperitetne i delotvorne demokratije, čvrsto na svom putu ka evroatlantskim integracijama - rekla je Turković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu