NAŠI PROIZVOĐAČI BEZ POPUSTA NA TENDERIMA! Hrvatski ministri u Savetu ministara glasali na štetu i slom domaće privrede u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 06. 2021. u 08:12

SAVET ministara BiH izglasao je da ne dođe do produženja odluke o obaveznoj primeni preferencijalnog tretmana domaćih proizvođača u postupku javnih nabavki.

НАШИ ПРОИЗВОЂАЧИ БЕЗ ПОПУСТА НА ТЕНДЕРИМА! Хрватски министри у Савету министара гласали на штету и слом домаће привреде у БиХ

Foto Novosti

Drugim rečima, domaći proizvođači ostali su bez pogodnosti da se njihove ponude na javnim tenderima umanjuju po zakonu za 30 odsto i tako budu konkurentnije od stranih.

Ukidanjem te pogodnosti naši proizvođači su stavljeni u istu ravan sa inostranim kompanijama i tako je samo profitirao uvozni lobi, koji sad može da osvoji većinu tendera za javne nabavke u BiH, jer mogu davati uvek niže cene, ističu sagovornici "Novosti".

- Odluka u Savetu ministara je na štetu domaćih proizvođača i doneta glasovima tri hrvatska ministra - kaže naš izvor iz Saveta ministara.

ODLUKA Sednica Saveta ministara BiH, Foto Novosti

Inače, pre početka epidemije virusa korona, domaći proizvođači imali su pogodnost da se njihove ponude na tenderima javnih preduzeća po zakonu umanjuju za pet posto. Ali zbog epidemije to je uvećano sa pet na 30 odsto kako bi se dodatno zaštitila domaća privreda, kažu u Privrednoj komori RS.

- Odluka o 30 odsto je usvojena na rok od godinu dana. Sad kad je istekla, trebalo je istu produžiti. Ovo su podržale i Privredne komore RS i FBiH, ali očigledno ne i Savet ministara, iako je odluka imala zakonski okvir - kaže Vladimir Blagojević, portparol PK RS.

OD HRANE DO GORIVA

PREMA rečima Nemalje Vasića, na tenderima javnih nabavki za rudnike, robne rezerve i druga državna preduzeća domaći proizvođači su najviše prodavali hranu, odeću, gorivo, raznu električnu opremu i delove za mašine.

On ističe da će sada preduzeća iz RS i BiH biti izložena oštroj konkurenciji inostranih kompanija, koje se svim sredstvima bore da osvoje ovo tržište.

- Moramo biti svesni da su strani proizvođači subvencionisani na razne načine od svojih država da osvajaju druga tržišta i da je našim privrednicima teško da pariraju ako nemaju pomoć iza sebe - kaže Blagojević.

On ističe da je za Privrednu komoru RS od velike važnosti da domaća preduzeća, koja sa svojim proizvodima i uslugama učestvuju kao ponuđači u postupcima javnih nabavki pred organima u BiH, budu angažovana, jer upravo naše kompanije u značajnoj meri učestvuju u punjenju budžeta.

RITE Gacko, Foto RITE Gacko

Nemanja Vasić, potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH kaže da ukidanje pogodnosti domaćim proizvođačima znači katastrofu na tržištu, jer sada moćne strane kompanije imaju veliku prednost na tenderima.

- Odluka o 30 odsto nižim vrednostima na tederima za javne nabavke značila je da domaći proizvođači mogu lakše doći do posla i pre stranaca. Ali, očigledno je strani lobi za uvoz gotovih proizvoda pobedio. Zahvaljujući tim pogodnosti na tenderima domaći proizvođači su prolazili na javnim nabavkama za velika preduzeća u celoj BiH. Tu su na spisku bili rudnici, robne rezerve i mnoge državne firme koje nabavljaju robu putem javnih nabavki - pojašnjava Vasić i dodaje da nije iznenađen što su hrvatski ministri oborili tu odluku.

On kaže da su hrvatski privrednici u BiH, pre svega, trgovci robom, a ne proizvođači.

- Hrvate ne interesuje domaća proizvodnja, već samo prodaja robe koju uvoze - ističe Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!