INDIJSKI SOJ KORONE REGISTROVAN U KOMŠILUKU: Zabeležen prvi slučaj u Hrvatskoj

Novosti online

02. 06. 2021. u 10:18

INDIJSKI soj koronavirusa stigao je u Hrvatsku.

ИНДИЈСКИ СОЈ КОРОНЕ РЕГИСТРОВАН У КОМШИЛУКУ: Забележен први случај у Хрватској

Foto: EPA

Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u emisiji Studio 4, potvrdila je da je u Hrvatskoj detektovan indijski soj koronavirusa.

Pem Novosel je rekla kako je u Hrvatskoj najprisutniji britanski soj virusa, ali da je detektovan i indijski soj. Novi sojevi su prilično zarazni, brzo se prenose. Ne sme se širiti panika.

- Otkriven je pre nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi pa nema razloga za paniku, rekla je i dodala da se treba paziti.

Indijski soj koronavirusa daje slične simptome kao i ostali sojevi virusa SARS-CoV-2, dakle, povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, reljefasti jezik poznat još i kao kovid-jezik, beličaste promene na nokatnoj ploči poznate još i kao kovid-nokti, umor, glavobolju...

Ono što je do sada poznato o indijskoj varijanti jeste da ima dve značajne genetske promene u površinskom proteinu - E484Q i L452R. Zbog toga je dobila naziv „dupli mutant“. To, međutim, ne znači da je indijska varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija naučnici još nisu to dokazali.

(Vijesti.hr)

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TRAGEDIJA U KOMŠILUKU: Radnik pao sa skele i poginuo