JAKA SOLARNA OLUJA POGODILA ZEMLJU: Najjača za poslednju 21 godinu - Moguć poremećaj u komunikacijama (VIDEO)

Tanjug

11. 05. 2024. u 08:14

NEOBIČNO jaka solarna geomagnetna oluja, koja je pogodila Zemlju i koja je najjača za poslednju 21 godinu, mogla bi da poremeti komunikacije.

ЈАКА СОЛАРНА ОЛУЈА ПОГОДИЛА ЗЕМЉУ: Најјача за последњу 21 годину - Могућ поремећај у комуникацијама (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Iks/@vicki_uk1

Nacionalna uprava SAD za okeane i atmosferu izdala je upozorenje na jaku geomagnetnu oluju koja je pogodila Zemlju u petak popodne, satima ranije nego što se očekivalo, navodeći da je reč o najjačoj solarnoj oluji koja je pogodila Zemlju od oktobra 2003. godine, preneo je AP.

Uprava navodi da će se efekti geomagnetne oluje osećati tokom vikenda, a možda i sledeće sedmice. Upozorila je operatere elektrana i svemirskih letelica u orbiti da preduzmu mere predostrožnosti.

Aurora borealis u Evropi viđena je noćas južnije nego obično, navodi „Gardijan“ — od Irske i Britanije do Češke i Nemačke. Solarna oluja bi mogla da izazove pojavu polarne svetlosti čak i na jugu SAD, uključujući Alabamu i severnu Kaliforniju.

Napominje se da ova oluja predstavlja opasnost za visokonaponske dalekovode, ali ne i za električne vodove u domovima. Solarna oluja bi mogla da utiče na rad satelita u orbiti što bi moglo da izazove poremećaj usluga navigacije i komunikacije na Zemlji.

Polarna svetlost bila je vidljiva u petak duž Istočne obale i na jugu SAD.

NASA je saopštila da solarna oluja ne predstavlja ozbiljnu pretnju za sedam astronauta koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ekstremna geomagnetna oluja 2003. godine dovela je do nestanka struje u Švedskoj i oštećenja transformatora u Južnoj Africi.

Usled jake solarne oluje koja je prouzrokovala snažnu erupciju iz sunčevih pega, polarna svetlost aurora borealis se sinoć mogla videti i na području Balkana.

Iako je polarna svetlost fenomen koji se povezuje sa severom Evrope, sinoć je obasjala nebo i iznad Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, prenose regionalni mediji, a mogla se videti i u severnim delovima Srbije.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)