VREME SE RAČUNALO DRUGAČIJE: Kako je zvanično prihvaćen gregorijanski kalendar

D.B.M.

28. 01. 2024. u 15:10

PRE 105 godina, do današnjeg dana, vreme se u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca računalo drugačije. "Novi" gregorijanski kalendar zvanično je prihvaćen 28. januara 1919. Zakonom o izjednačavanju starog i novog kalendara.

ВРЕМЕ СЕ РАЧУНАЛО ДРУГАЧИЈЕ: Како је званично прихваћен грегоријански календар

Foto: Free Images Pixabay

U bivšim austrougarskim krajevima (današnja srpska Vojvodina) i ranije je gregorijanski kalendar bio zvaničan, a pravoslavne zemlje koristile su julijanski kalendar kao državni sve do Prvog svetskog rata.

Jedino je Srpska pravoslavna crkva zadržala julijanski kalendar.

Regent Aleksandar I Karađorđević je 1. decembra 1918. godine osnovao Kraljevinu SHS, a nedugo potom doneo je i odluku o uvođenju gregorijanskog kalendara kao zvaničnog i državnog.

BONUS VIDEO: 

MANASTIR SVETOG PROROKA ILIJE KOD DERVENTE: Kako se odlazi po badnjak i šta običaji nalažu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu