VELIKO NAUČNO OTKRIĆE: Nova metoda za borbu protiv ćelija raka

Novosti online

28. 12. 2023. u 00:35

NAUČNICI su otkrili novu metodu za borbu protiv ćelija raka koristeći infracrvenu svetlost za stimulaciju molekula aminocijanina koji su se pokazali izuzetnim zbog svoje stabilnosti u vodi i sposobnosti da se prianjaju na spoljašnjost ćelija.

ВЕЛИКО НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Нова метода за борбу против ћелија рака

Foto Shutterstock

Na taj način su izazvali sinhronizovane vibracije, efikasno probijajući membrane ćelija raka. Istraživanje, koje su sproveli američki naučnici sa Univerziteta Rajs, Teksas A&M univerziteta i Univerziteta Teksas, objavljeno je u časopisu „Nature Chemistry“.

Ova metoda potencijalno olakšava nehirurško lečenje raka u kostima i organima. Rezultati sprovedenih eksperimenata na kultivisanim ćelijama raka, ova tehnika „molekularnog čekića“ pokazala je izuzetnu stopu uspeha od 99 odsto u uništavanju ćelija raka, preneo je portal „Sajens alert“.

Kako se navodi, metoda je testirana i na miševima sa tumorima melanoma, a kod polovine njih uništene su sve ćelije raka.

Ovo je prvi put da je molekularni plazmon upotrebljen na način da pobudi ceo molekul i proizvede mehaničku akciju koja se koristi za postizanje određenog cilja — u ovom slučaju, kidanje membrane ćelija raka, objasnio je hemičar Ajala Orosko sa Univerziteta Rajs.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)