STAR 67 MILIONA GODINA: Skelet Tiranosaurusa prodan za više od pet i po miliona evra (VIDEO)

Tanjug

18. 04. 2023. u 20:56

SKELET tiranosaurusa star 67 miliona godina prodan je privatnom licu na aukciji u Cirihu za 5,55 miliona švajcarskih franaka (oko 5,6 mililona evra), što je prvi put da se Ti reks našao na aukciji u Evropi.

СТАР 67 МИЛИОНА ГОДИНА: Скелет Тираносауруса продан за више од пет и по милиона евра (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub/ American Museum of Natural History

Ovaj primerak dinosaurusa opisan je kao jedan od najspektakularnijih skeleta Ti reksa koji postoje, a dug 11,6 metara i visok 3,9 metara, preneo je Bi-Bi-Si.

Naziv skeleta, prodatog u aukcijskoj kući Koler u Cirihu, je "293 Triniti", jer je izgrađen od tri različita Ti reksa sa američkih lokacija dinosaurusa u Montani i Vajomingu i sastoji se od 293 odvojene kosti iz uzoraka izvađenih između 2008. i 2013. godine.

Većina skeleta dinosaurusa koji se prodaju na aukciji delimično su sastavljeni od odlivaka ili zamene, ali više od polovine "293 Triniti" čine prave kosti, što je relativno visok procenat.

Britanski javni servis navodi da ovo nije prva aukcija Ti reksa, niti najviša postignuta cena, ali da su takve prodaje relativno retke. Navodi se i da su naučnici zabrinuti zbog sve većeg broja fosila dinosaurusa koji završavaju u privatnim kolekcijama.

Prošle godine skelet Ti reksa, za koji se očekivalo da će na aukciji koštati do 23 miliona evra, povučen je nakon što su se pojavile sumnje o tome odakle su delovi došli.

BONUS VIDEO: PROBAJTE AKO SMETE: U restoranu u Milanu prodaju se burgeri od skakavaca!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!