OTKRIVENA DREVNA VIZANTIJSKA RELIKVIJA: Izraelska porodica šetala gradom kada je ugledala predmet (FOTO)

Novosti online

24. 02. 2023. u 23:59

PREMA saopštenju Izraelske uprave za antikvitete, porodica koja se šetala gradom Cur Jučak u centralnom Izraelu primetila je malo glineno lice u zemlji, koje je izgledalo kao da ih gleda.

ОТКРИВЕНА ДРЕВНА ВИЗАНТИЈСКА РЕЛИКВИЈА: Израелска породица шетала градом када је угледала предмет (ФОТО)

Arhiva Večernjih Novosti

Doron Lavi, otac porodice, obratio se Izraelskoj upravi za antikvitete i arheolog Isi Kornfeld došao je da pokupi „fotogenični“ nalaz.

Nakon analize, otkriveno je da je komad bio deo vizantijskog svećnjaka, a verovatno i njegove drške, koji datira između 6. ili 7. veka nove ere.

„Iako nije retkost, predmet je svakako divan. Glineni fenjeri su korišćeni za osvetljenje i tipičan su nalaz za ove periode. Međutim, nisu svi fenjeri imali ručku i sigurno nisu dizajnirani. Svećnjak kome je pripadao je korišćen za osvetljavanje, ali i kao ukrasni predmet“, rekao je Kornfeld, preneli su mediji.

Šef Izraelske uprave za antikvitete Eli Eskusido zahvalio je porodici što ih je obavestila o pronalasku.

„Zahvaljujemo porodici Lavi, koja se pokazala kao dobri građani i predala prelepu stvar državnohblagajni. Kiše oluje 'Barbara'... izvukle su drevna otkrića na površinu“, rekao je Eskusido.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu