NOVI PROJEKAT ARAPSKE ZEMLJE ZA POPRAVLJANJE KONZERVATIVNOG IMIDŽA: Saudijska Arabija šalje prvu ženu u svemir

Novosti online

14. 02. 2023. u 15:08

SAUDIJSKA Arabija poslaće ove godine svoju prvu ženu astronauta u svemirsku misiju, što je najnoviji potez kraljevstva koje želi da promeni svoj ultrakonzervativni imidž.

НОВИ ПРОЈЕКАТ АРАПСКЕ ЗЕМЉЕ ЗА ПОПРАВЉАЊЕ КОНЗЕРВАТИВНОГ ИМИЏА: Саудијска Арабија шаље прву жену у свемир

Foto: Printskrin Youtube

Rajana Barnavi pridružiće se Saudijcu Aliju Al-Karniju u desetodnevnoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), objavila je službena Saudijska novinska agencija (SPA).

Barnavi i Al-Karni poleteće na ISS svemirskom letelicom SpaceX Dragon u okviru misije privatne svemirske kompanije Axiom Space ovog proleća. U letelici će biti Pegi Vitson, bivša NASA-ina astronautkinja koja će obaviti svoj četvrti let na ISS, i Džon Šofner, biznismen iz Tenesija.

Posada će biti lansirana na ISS pomoću rakete SpaceX Falcon 9 iz lansirnog kompleksa 39A u svemirskom centru NASA Kenedi na Floridi.

Naftom bogata Saudijska Arabija kreće stopama susednih Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su 2019. postali prva arapska država koja je poslala svog državljanina u svemir. Astronaut Haza al-Mansuri proveo je tada osam dana na ISS-u.

Pohod Saudijske Arabije u svemir nije prvi. Godine 1985. saudijski kraljevski princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz, inače pilot, učestvovao je u svemirskoj misiji koju je organizovao SAD, postavši tako prvi arapski musliman koji je putovao u svemir.

Saudijska Arabija je 2018. uspostavila svemirski program, a prošle godine pokrenula još jedan za slanje astronauta u svemir, što je sve deo Vizije 2030.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAŠTO SE BEBE SMEJU? Nije uvek razlog to što su srećne, evo šta kaže nauka