ITALIJANKA ODLUČILA DA NASTAVI OBRAZOVANJE U POZNIM GODINAMA: U 90. se vratila u učionicu

Novosti online

15. 04. 2022. u 13:56

Anuncijata Murđija želi da dobije diplomu srednje škole. Ništa ne bi bilo neobično, da ova srednjoškolka koja redovno ide na časove nema 90 leta. Anuncijata je rešena da završi školu kako je i želela u mladosti, pre nego što joj je Drugi svetski rat prekinuo obrazovanje.

ИТАЛИЈАНКА ОДЛУЧИЛА ДА НАСТАВИ ОБРАЗОВАЊЕ У ПОЗНИМ ГОДИНАМА: У 90. се вратила у учионицу

Foto romanet.me

Ova starica je Italijanka i najstarija je učenica u razredu gde uči za ispit koji je namenjen deci nižeg srednjeg obrazovanja. Redovno ide u večernju školu blizu svoje kuće u Dolijanovi na Sardiniji.

- Volim da učim, uvek mi se to sviđalo - rekla je za italijanski dnevni list. - Međutim, kada je izbio rat, sve se promenilo. Morala sam da idem da radim, pošto se moja porodica mučila i ja sam morala da se žrtvujem. Tada su mogli da uče samo oni koji su imali novca.

Anuncija je naučila da šije još kao dete i postala je krojačica. Ali čitala je mnogo knjiga, pa je učila sama, kad god je mogla. Najviše voli istoriju i muziku.

- Uvek sam volela istorijske knjige. Između ostalog, zato što sam iskusila dobar deo istorije o kojoj se piše u knjigama. Videla sam posledice Prvog i preživela Drugi svetski rat.

Anuncijina najmlađa drugarica iz razreda ima 16 godina. Polaganje ispita, koji uključuje testove iz italijanskog jezika i književnosti, kao i matematike, neophodno je za napredovanje u više srednje obrazovanje, koje se u Italiji završava sa 18 godina.

Marina Pilija, nastavnica književnosti u školi, opisala je Anunciju Murđiju kao veoma strastvenu i posvećenu čenicu.

- Iako ima poteškoća sa sluhom, a pre neki dan nije bila u najboljoj formi zbog pada, ona aktivno učestvuje u nastavi, posebno o istoriji - kaže nastavnica Pilija.

Škola se uglavnom bavi obrazovanjem odraslih. Prosečna starost učenika u Anuncijunom odeljenju je 40 i više. Neki od njih pripremaju se za diplomu srednje škole.

- Često su to žene koje žele da nastave školovanje nakon šo su postale majke. Ili su to ljudi koji nikada nisu stekli diplomu, a potrebna im je za posao, jer je to minimalni uslov - kaže nastavnica.

Pre Anuncije, najstarija osoba koja je polagala ispit u školi bila je žena koja je imala 87 godina, a to je bilo 2016. Kako naglašava, nastavnici su fantastični, a drugovi iz razreda su joj kao unuci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)