ESA: Ove godine bez slanja rovera na Mars zbog rata u Ukrajini

Tanjug

17. 03. 2022. u 19:09

ZBOG ruskog napada na Ukrajinu, Evropa neće slati svoj prvi rover na Mars, koji je trebalo da proveri da li je bilo života na toj planeti, prenosi AP.

ЕСА: Ове године без слања ровера на Марс због рата у Украјини

Foto: EPA

Ukoliko saradnja na misiji sa Roskosmosom ne može biti nastavljena, onda je verovatno da će "EksoMars" rover biti lansiran 2026. ili 2028. godine, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Raniji planovi o lansiranju rovera sa Rusijom u septembru su trenutno "praktično neizvodljivi, pa i sa političkog stanovišta", rekao je direktor ESA Džozef Ašbaher.

"Ove godine, nema lansiranja", kazao je on.

BONUS VIDEO - JAVIO SE "VOJADžER 2": Poruka iz svemira putovala 35 minuta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!