OŠTRE KRITIKE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Poslednja naslovnica Voga izazvala lavinu komentara

Novosti online

02. 02. 2022. u 11:26

KORISNICI društvenih mreža oštro su kritikovali francusko izdanje Voga, nazvavši njegovo uredništvo licemernim, pošto je časopis objavio fotografiju manekenke Džulije Foks sa maramom na glavi, pritom pohvalivši njen izgled uprkos ograničenjima ove zemlje kada je u pitanju vera.

ОШТРЕ КРИТИКЕ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Последња насловница Вога изазвала лавину коментара

Foto: EPA

U objavi na Instagramu publikacija je objavila fotografiju na kojoj Foks stiže na reviju Nedelje muške mode u Parizu u pratnji Kanjea Vesta odevena u kožni ogrtač, na glavi nosi crnu maramu, a oči je zaštitila crnim naočarama.

Objava je usledila samo nekoliko dana pošto je francuski senat izglasao zabranu nošenja hidžaba za sportistkinje, jer, kako tvrdi jedna desničarska stranka, "marame potkopavaju francuske vrednosti i ugrožavaju njihovu sigurnost".

Optuživši Vog za licemerje, korisnici su se složili da je je reč o očiglednom primeru dvostrukih standarda. Naime, dok su muslimanke u ovoj zemlji zbog nošenja marame svakodnevno izložene agresiji i pritiscima, nemuslimanke imaju slobodu da je nose, a onda se to naziva "modnim izborom".

Francusko-marokanska manekenka Hanan Housni istakla je da se na hidžab gleda kao na dodatak koji može da se nosi kao deo trenda, ali kada je u pitanju vera, francuska vlada ga vidi kao "uniformu terorista".

"Hej, belkinja koja zbog trenda nosi maramu dobije "da marami", dok muslimanka koja je nosi zbog svojih uverenja dobija diskriminaciju i zabranu. Sjajan posao", napisao je jedan od korisnika Instagrama. "Da marami? Zašto to ne kažete francuskim vlastima", "U Francuskoj je hidžab ilegalan, ali marama za glavu je trend", "Jako pametno", "Znači, marama je OK za nemuslimane? Moda je dopuštena, a ne religija? Sloboda izbora je samo za belce?", samo su nekiod brojnih komentara.

Francuska je 2011. godine postala prva zemlja Evrope koja je uvela zabranu pokrivanja lica nikabom i burkom na svim javnim mestima. Burka je veo za celo lice, dok nikab pokriva sve osim očiju. I ostale države, poput Nemačke, Belgije, Holandije i Danske sledile su francuski primer, pošto su uveli delimično pokrivanje lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)