GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima

Novosti online

12. 02. 2024. u 08:56

VEŠTAČKA inteligencija (AI) je tehnologija koja ima veliki potencijal da unapredi različite aspekte ljudskog života, kao što su zdravstvo, obrazovanje, ekonomija, kultura i društvo. Međutim, AI takođe nosi i brojne izazove i rizike, koji se tiču etičkih, pravnih, socijalnih i političkih pitanja. Kako bi se osiguralo da AI bude razvijana i korišćena na način koji poštuje ljudska prava, dostojanstvo i demokratiju, potrebno je uspostaviti jasne i odgovorne okvire za njeno upravljanje.

ГЛОБАЛНИ ФОРУМ О ЕТИЦИ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ: Ка разумевању и управљању новим изазовима

Foto: pixabay

Globalni forum o etici veštačke inteligencije je međunarodni događaj koji ima za cilj da okupi različite aktere iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva i međunarodnih organizacija, kako bi razmenili iskustva, znanja i mišljenja o etičkim aspektima AI. Forum se sprovodi pod pokroviteljstvom UNESCO, koji je 2021. godine usvojio prvu globalnu preporuku o etici AI, koja sadrži univerzalne principe i vrednosti za odgovorno korišćenje AI u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

Forum se fokusira na dve glavne teme: "Veštačka inteligencija pomaže industrijskom razvoju" i "Etika i upravljanje tehnologijom veštačke inteligencije".

Globalni Forum o etici veštačke inteligencije predstavlja ključni mehanizam za istraživanje, raspravu i donošenje smernica kako bismo osigurali da AI služi čovečanstvu na najbolji mogući način. 

Ovo je od suštinskog značaja jer omogućava da se različiti glasovi čuju i da se različite perspektive uzmu u obzir prilikom donošenja odluka koje će uticati na sve nas. Rasprava o pitanjima poput automatizacije poslova, diskriminacije algoritama i transparentnosti sistema AI ključna je za oblikovanje inkluzivne i odgovorne tehnološke budućnosti.

Foto: pixabay

Strategija razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji

Etična i bezbedna primena veštačke inteligencije predstavlja upravo jedan od pet ciljeva Strategije razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020–2025. godine čime je naglašen izuzetni značaj ovog aspekta razvoja AI. Ostvarenje ovog cilja podrazumeva uvođenje preventivnih mehanizama koji će omogućiti odgovoran razvoj veštačke inteligencije i načine verifikacije da su sistemi zasnovani na mašinskom učenju u skladu sa najvišim etičkim i bezbednosnim standardima.

Ovaj važni aspekt prožima i ostale delove Strategije čime se obezbeđuje da se sve aktivnosti realizuju u skladu sa ovim ciljem.

Odgovorne kompanije koje u Srbiji već obučavaju svoje zaposlene za oblast etike u AI 

Ovim pitanjem sve češće se bavimo i u Srbiji. Prvi AI Master Class „Regulisanje veštačke inteligencije: pravni i etički izazovi“ je organizovan u sinergiji Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Takođe, alati veštačke inteligencije se sve češće koriste u operativnim procesima naših kompanija. Jedan od primera je i kompanija NIS gde se nove tehnologije koriste u oblastima kao što su istraživanje rezervi nafte i gasa, proizvodnja nafte i gasa, promet naftnih derivata na benzinskim stanicama. Pored toga, NIS koristi AI i kao svojevrsnu podršku u procesima okrenutim zaposlenima u kompaniji kako bi im što više olakšala administrativne procese.

Međutim,  primena AI sa sobom donosi i izazove kao što je  pitanje etike. Samo neki od primera takvih izazova su (ne)razumevanje odluka veštačke inteligencije, neovlašćeno korišćenje podataka, odsustvo transparentnosti prilikom kreiranja i razvoja sistema veštačke inteligencije, pravna odgovornost za odluke koje se donose na osnovu korišćenja alata veštačke inteligencija, sajber bezbednost sistema veštačke inteligencije, specifičnost zaštite intelektualne svojine ovih sistema. U okviru obuka koje se organizuju za konsultante za veštačku inteligenciju, jedna od neizostavnih tema je etika primene AI. Takođe, planira se da se ovaj deo obuke dodatno razvije za zaposlene u privredi.

Zbog toga je  od velikog značaja da kompanije obučavaju  zaposlene koji poseduju posebna znanja i veštine o pravnim i etičkim aspektima primene sistema veštačke inteligencije, kako bi se na najbolji način iskoristile sve prednosti korišćenja ove tehnologije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!