MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir

Novosti online

24. 01. 2024. u 11:09

OBRAZOVANjE je jedno od osnovnih ljudskih prava i ključni faktor za razvoj, mir i prosperitet. Ono omogućava ljudima da steknu znanja, veštine i vrednosti koje su potrebne za lični i profesionalni rast, kao i za doprinos društvu i svetu. Obrazovanje takođe promoviše demokratiju, toleranciju, solidarnost, kulturu i dijalog među različitim narodima i civilizacijama.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОБРАЗОВАЊА: Учење за трајни мир

Foto: Shutterstock

Međutim, obrazovanje je i dalje nedostupno, nekvalitetno ili nepravedno za mnoge ljude širom sveta, posebno za one koji žive u siromaštvu, ratu, diskriminaciji ili marginalizaciji.

Prema podacima UNESCO-a, oko 258 miliona dece i mladih nema pristup osnovnom i srednjem obrazovanju, a oko 773 miliona odraslih je nepismeno. Osim toga, mnogi obrazovni sistemi ne pružaju relevantno, inkluzivno i holističko obrazovanje koje odgovara potrebama i izazovima 21. veka.

Zbog toga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 24. januar za Međunarodni dan obrazovanja, sa ciljem da se podigne svest i mobilizuje akcija za ostvarenje globalnog cilja održivog razvoja broj 4, koji se odnosi na obezbeđivanje kvalitetnog, pravednog i celoživotnog obrazovanja za sve.

Međunarodni dan obrazovanja je prilika da se proslavi uloga i značaj obrazovanja u izgradnji boljeg sveta, kao i da se ukaže na probleme i izazove sa kojima se suočava obrazovanje u različitim kontekstima i regionima

Tema Međunarodnog dana obrazovanja za 2024. godinu je "Učenje za trajni mir".

UNESCO i Grupa prijatelja za obrazovanje i celoživotno učenje organizuju panel visokog nivoa Učenje za trajni mir povodom Međunarodnog dana obrazovanja.

Učenje za mir mora biti transformativni proces, koji omogućava učenicima da steknu suštinska znanja, vrednosti, stavove, veštine i ponašanja, osnažujući ih na taj način da služe kao katalizatori mira u svojim zajednicama. Osnova mirnijih, pravednijih i održivijih društava postavljena je kroz obrazovanje, silu koja prožima svaki aspekt našeg svakodnevnog života i sveukupne perspektive. 

Aktivna posvećenost miru danas je hitnija nego ikada: obrazovanje je centralno za ovaj poduhvat.

Neki od načina na koje se može obeležiti Međunarodni dan obrazovanja su:

- Organizovanje i učešće u onlajn ili oflajn događajima, kao što su paneli, vebinari, radionice, izložbe, festivali, takmičenja, koji promovišu i raspravljaju o temi i ciljevima Međunarodnog dana obrazovanja.

- Podržavanje i sprovođenje inicijativa i projekata koji doprinose poboljšanju pristupa, kvaliteta i pravednosti obrazovanja, kao što su stipendije, mentorstva, volontiranje, partnerstva, zagovaranje, istraživanje, inovacije, itd.

- Deljenje i širenje informacija, poruka, priča, primera, resursa, koji ističu značaj i vrednost obrazovanja, kao i izazove i rešenja sa kojima se suočava obrazovanje u različitim kontekstima i regionima.

- Uključivanje i saradnja sa različitim akterima i sektorima, kao što su vlade, međunarodne organizacije, civilno društvo, privatni sektor, mediji, akademska zajednica, nastavnici, učenici, roditelji, koji su uključeni ili zainteresovani za obrazovanje i njegov razvoj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!