OBELEŽILI 220 GODINA RADA: OŠ "Janko Katić“ u Rogači otvorena među prvima u Karađorđevo vreme

B.B.

10. 05. 2024. u 15:56

OSNOVNA škola „Janko Katić“ u Rogači, otvorena među prvima u Karađorđevo vreme davne 1804. godine, proslavila je 220 godina od osnivanja.

ОБЕЛЕЖИЛИ 220 ГОДИНА РАДА: ОШ Јанко Катић“ у Рогачи отворена међу првима у Карађорђево време

Foto: Opština sopot

Zasluga za otvaranje škole pripada najistaknutijem srpskom junaku i vojskovođi, Janku Katiću iz Rogače koji je u ono vreme bio pismen i dobro govorio turski jezik. Škola je u tursko vreme i zbog kasnijih ratova, često zatvarana, potom ponovo otvarana, radila i kao kao privatna škola

Osnovna škola ,,Janko Katić“ u Rogači, kao matična ustanova ostvaruje svoju delatnost u pet mesnih zajednica, pored Rogače i u Drlupi, Dučini, Sibnici i Slatini.

Povodom jubileja položeni su venci na spomenik Janku Katiću u blizini škole, a prisutni su uživali u kulturno-umetničkom programu koji su pripremili učenici škole zajedno sa svojim nastavnicima.

Uručene su zahvalnice zaslužnim pojedincima, ustanovama i javnim preduzećima, a događaju je prisustvovao i Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!