FORUM U UJEDINJENIM NACIJAMA: Nauka rešava problem usporenog dostizanja održivog razvoja

Lj.B.

10. 05. 2024. u 11:50

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović poručila je na pratećem forumu Devetog partnerskog foruma o nauci, tehnologiji i inovacijama za ciljeve održivog razvoja u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku da je načinjen veliki korak za Ujedinjene nacije, pošto je nauka izbačena u prvi plan i pozvana da reši problem usporenog dostizanja ciljeva održivog razvoja.

ФОРУМ У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА: Наука решава проблем успореног достизања одрживог развоја

Foto: Goran Čvorović

Begović je navela da je na pratećem forumu pod nazivom Međunarodna Dekada nauka za održivi razvoj: Moć tehnologije za održivi razvoj, koji je organizovalo njeno ministarstvo u saradnji sa Uneskom, vođena "jako dobra diskusija" na temu novih tehnologija.

Prema njenim rečima, razgovaralo se o tome kako te nove tehnologije, od nanotehnologije, veštačke inteligencije, do biotehnologije, mogu pomoći u ubrzavanju postizanja ciljeva održivog razvoja, saopštilo je resorno ministarstvo.

Zaključili smo da je načinjen veliki korak za Ujedinjene nacije, pošto je nauka izbačena u prvi plan i pozvana da reši problem usporenog dostizanja ciljeva održivog razvoja i što su pametni ljudi, naučnici i inovatori pozvani da pomognu da se čovečanstvo dalje razvija, rekla je Begović.

Dodala je da je to "velika šansa za Srbiju, ali i za nauku iz čitavog sveta i inovatore" da dobre ideje pomognu da se dostigne održiva, zelena i bolja budućnost za sve.

Stručnjak za podršku GPAI centra u Montrealu, izvršna direktorka CEIMIA, Sofi Falaha naglasila je da je budućnost AI tehnologija odgovorna veštačka inteligencija.

"To je jedini način da budemo u mogućnosti da obrnemo balans između prilika koje nam AI daje i rizika koje sa sobom nosi. Tako ćemo biti u mogućnosti da postignemo da nam ova tehnologija pomogne u dostizanju ciljeva održivog razvoja, navela je ona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!