NAUČNO ISTRAŽIVAČKI RAD NA ŠUMARSKOM FAKULTETU: Zaštita divljači od zaraznih bolesti

Lj.B.

06. 06. 2023. u 11:20

Treća godišnja skupština međunarodnog naučnog projekta ENETWILD čiji su glavni ciljevi razvoj i uspostavljanje jedinstvene metodologije za prikupljanje i analizu podataka o statusu i prostornom rasprostranjenju raznih vrsta divljači, održana je u Briselu, a skupštini je prisustvovao i predstavnik Šumarskog fakulteta iz Beograda prof. dr Dragan Gačić.

НАУЧНО ИСТРАЖИВАЧКИ РАД НА ШУМАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ: Заштита дивљачи од заразних болести

Šumarski fakultet

Prof. Gačić koji je i koordinator ovog projekta u Srbiji kaže da su najvažniji ciljevi projekta ENETWILD razvoj i uspostavljanje jedinstvene metodologije za prikupljanje i analizu podataka o raznim vrstama divljači, sa naglaskom na populacije divlje svinje usled pojave virusne bolesti Afrička kuga svinja, koja uzrokuje velike probleme i štete u poljoprivrednoj proizvodnji širom Evrope.

- Takođe, važna aktivnost je uspostavljanje mreže istraživačkih područja, tzv. stanica, u cilju unapređenja biodiverziteta i monitoringa divljih životinja na nivou cele Evrope, pri čemu trenutno ima 68 područja koja su predmet monitoringa od strane 53 institucije - kaže prf. Gačić.

Nakon završetka skupštine, rukovodilac projekta Prof. dr Hoakin Visente Banos i njegovi saradnici iz Španije, po prvi put, boravili su u Srbiji. Oni su obišli istraživačko područje u lovištu "Studenica" kojim gazduje Lovačko udruženje "Kraljevo". Održano je i nekoliko važnih radnih sastanaka, i to sa v.d. direktorom Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i dekanom Šumarskog fakulteta prof. dr Brankom Stajićem i predstavnicima Javnog preduzeća "Vojvodinašume".

Učesnici sastanaka iz Srbije su izrazili želju i spremnost za dalje unapređenje saradnje i realizaciju druge faze projekta ENETWILD, dok je prof. Banos naglasio da se Srbija uz Bosnu i Hercegovinu ubraja u red prioritetnih zemalja za nastavak projekta i novih istraživanja, zbog brzog širenja i velike štete od Afričke kuge svinja.

Budući da je divlja svinja jedna od naših najvažnijih vrsta divljači u svakom pogledu, kao i da postoji velika opasnost od pojave Afričke kuge svinja u novim područjima, može se očekivati da istraživanja i dobijeni rezultati u okviru projekta ENETWILD pomognu u teškoj borbi protiv ove opasne zarazne bolesti, ne samo na prostoru Srbije, već i širom Evrope.

Skupštini projekta ENETWILD u Briselu prisustvovalo je 65 naučnika iz velikog broja zemalja širom sveta, a projekat podržava i finansira Evropska agencija za bezbednost hrane, koja je zbog velikkog značaja projekta odlučila da se realizuje i druga faza u periodu od 2023 do 2029. godine, pri čemu je budžet projekta povećan na četiri miliona eura.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri