PRIJAVE DO PONEDELJKA: Besplatni udžbenici za oko 88.000 osnovaca

B.B.

07. 04. 2023. u 16:22

RODITELjI đaka osnovnih škola, koji imaju pravo na bespltane udžbenike koje kupuje Ministarstvo prosvete imaju rok do ponedeljka da se prijave. Prema podacima nadležni, ovo pravo ostvariće oko 88.000 učenika u Srbiji.

ПРИЈАВЕ ДО ПОНЕДЕЉКА: Бесплатни уџбеници за око 88.000 основаца

Foto M. Anđela

Pravo na ove besplatne udžbenike imaju osnovci iz materijalno ugroženih porodica, zatim učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji uče po individualnom obrazovnom planu (IOP 1 i IOP 2), kao i oni koji imaju potrebu za prilagođavanjem udžbenika (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format). Osnovni komplet dobiće i đaci prvog i drugog razreda koji su gluvi i potrebni su im digitalni udžbenici s video-sadržajima na srpskom znakovnom jeziku. Takođe, besplatne školske knjige pripadaju i učenici koji su treće i svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, deci sa izuzetnim sposobnostima koji osnovno obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima (IOP 3).

Roditelji prijavljuju osnovce učiteljima ili odeljenskim starešinama. Potrebno je da, u zavisnopsti od kategorije, dostave kopiju rešenja kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje novčane socijalne pomoći, potvrdu da su starija braća ili sestre đaci ili studenti, osim ako idu u istu osnovnu školu, jer u tom slučaju ona već poseduje te podatke. Za đake koji se školuju po individualnom obrazovnom planu nema potrebe dostavljati dodatnu dokumentaciju, jer škole to već imaju u evidenciji.

Komplet knjiga koji nabavlja resorno ministarstvo za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole sadrži udžbenike za matematiku, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni izborni predmet. Za starije osnovce od petog do osmog razreda besplatni su udžbenici za predmete: matematika, srpski (maternji) jezik i književnost, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

U republičkoj kasi je za nabavku ovih udžbenika "rezervisano" 720 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024