NAUKA ĆE DIKTIRATI EKONOMSKI RAZVOJ: Ministarka Begović na obeležavanju četiri godine rada Fonda za nauku

Lj.B.

14. 03. 2023. u 11:51

MINISTARKA nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prisustvovala je svečanom obeležavanju četiri godine rada Fonda za nauku Republike Srbije održanom u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

НАУКА ЋЕ ДИКТИРАТИ ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ: Министарка Беговић на обележавању четири године рада Фонда за науку

Ministarstvo nauke

Ministarka je u svom obraćanju navela je da se nada da će kroz deset godina nauka biti ta koja diktira ekonomski razvoj naše zemlje, kao i da smo već na dobrom putu da tako i bude.

- Doneli smo strategiju koja ima viziju naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, gde želimo da izgradimo snažne naučne, istraživačke i razvojne institucije koje treba da odgovore na globalne izazove. Takođe, želimo da podržimo i izgradimo lidere istraživače, kao i istraživačke timove koji će moći da izađu na globalnu mapu nauke i da pokažu šta Srbija ume i zna - navela je dr Begović dodavši da je Fond za nauku Republike Srbije postao veoma važan oslonac za naše naučnike.

- Važno je da iskoristimo i neiskorišćeni potencijal naše dijaspore i naših sjajnih ljudi u rasejanju koji su jako uspešni i motivisani da pomognu našoj lokalnoj zajednici kroz konekcije, projekte, transfer znanja i tehnologije, a Fond za nauku imaće još jedan novi poziv baš vezan za dijasporu, koji će svakako biti važno vezivno tkivo između naše naučne zajednice i sveta - navela je dr Begović.

- Država u prethodnom periodu jako puno ulaže u nauku”, rekla je dr Begović naglasivši važnost fondova, izgradnje naučno-tehnoloških parkova i sve veće startap zajednice u Srbiji. - Imamo bazu, a sada je ostalo na nama - moramo kao nauka i visoko obrazovanje da se pilagođavamo brže globalnim promenama. Fond za nauku je svakako jedan od ključnih mehanizama kako države, tako i naučne zajednice, da nauku usmerimo ka izvrsnosti i inovacijama - navela je dr Begović.

Dr Milica Đurić-Jovičić  v.d. drirektorka Fonda za nauku upoznala je zvanice sa dosadašnjim aktivnostima, projektima i uspesima Fonda za nauku Srbije.

“Fond za nauku je do sada otvorio osam programa, uskoro otvaramo i deveti, a do kraja godine otvorićemo ukupno još četiri programa”, rekla je dr Đurić-Jovičić i navela da je od velikog značaja za naučnu zajednicu saradnja sa različitim institucijama, među kojima je i Minstarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ona je govorila o programu Promis, koji omogućava naučnicima da nauče da upravljaju projektima i da se osnaže da budu što uspešniji na međunarodnim konkursima.

- Kažu da nauka pobeđuje kada joj mašta oslobodi krila - rekla je dr Đurić-Jovičić i navela da veruje da će svi okupljeni imati važan zadatak da upravo ovo obezbede za naše naučnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)