BRAVO! Letelica naših mašinaca četvrta na svetu

B.B.

03. 10. 2022. u 13:45

STUDENTI Mašinskog fakulteta ostvarili su još jedan veliki uspeh. Tim "Beoavia" osvojio je četvrto mesto u finalu takmičenja "New Flying Competition 2022" (NFC), na kome su predstavili svoju novu bespilotnu VTLO letelicu ,,Kos", na čijoj su izradili vredno radili protekle dve godine.

БРАВО! Летелица наших машинаца четврта на свету

Mašinski fakultet

Pored našeg tima, u finalnoj rundi ovog takmičenja koje je, održano od 22. do 26. septembra u Hamburgu, učestvovalo je još sedam univerzitetskih timova, sa četiri kontinenta. U prvoj fazi takmičenja, u kojoj se ocenjivalo tehničko rešenje letelica, učestvovalo je ukupno 36 ekipa iz celog sveta, a projekat naših studenata dobio je visoke ocene, što ih je i odvelo u finale.

- Naš zadatak je bio da osmislimo, dizajniramo i proizvedemo tzv. VTLO letelicu koja poleće i sleće vertikalno, a ima mogućnost leta poput klasičnih aviona. Pored toga letelica "Kos" je dizajnirana tako da ispuni glavne zahteve takmičenja, što znači da provede 30 minuta u vazduhu uz pomoć autopilota i da tokom tog perioda snimi objekte na zemlji i preračuna njihove tačne koordinate - kaže David Cvetković, student master studija Mašinskog fakulteta u Beogradu i vođa tima.

Mada su postigli značajan uspeh, članovi tima nisu u potpunosti zadovoljni, jer su imali mnogo veća očekivanja. Na prethodnom NFC takmičenju 2020. godine, osvojili su 3. mesto, a sada im je cilj bio da zauzmemu najviši plasman. Na žalost, nisu bili u mogućnosti da povedu svog pilota, o čemu su obavestili sudijsku komisiju nedelju dana pre takmičenja. Sudije nisu uvažile njihovu molbu za asistencijom pilota drugih timova, uz obrazloženje da je nepisano pravilo takmičenja da pilot mora da bude član matičnog univerzitetskog tima, odnosno student Univerziteta u Beogradu.

- Tu informaciju smo saznali tek kada smo izašli na pistu. Na taj način, Beoavi nije bilo dopušteno da ,,poleti" i zauzme jednu od vodećih pozicija. Ipak, uspeli smo da zauzmemo 4. mesto i plasiramo se ispred tima iz Hamburga, čija je letelica tog dana takmičenja obavila uspešan let - kaže naš sagovornik.

 U narednom periodu članovi tima će raditi na unapređenju letelice, koja je, kako je naveo, odlična platforma za prevoz razne vrste tereta.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MI, SRBI... Dragan Stojković Piksi posle meča Srbija - Kamerun: Pretpostavljam da su mnogi oduševljeni!