FALSIFIKATIMA I PODMETANJIMA TRAŽE BAŠTINU: Reagovanje na zahtev iz Prištine da im se ustupi 1.247 arheoloških i etnografskih predmeta

M. KRALj

21. 05. 2021. u 09:10

PISMO za koje direktor Narodnog muzeja Kosova, Ajet Ljeci, tvrdi da je uputio direktorkama Narodnog i Etnografskog muzeja iz Beograda i predsedniku SANU, a u kome traži da se "vrate arheološki i etnografski artefakti, koji se i dalje čuvaju u Srbiji", nije još stiglo ni u jednu od ovih institucija, potvrđeno je juče "Novostima".

ФАЛСИФИКАТИМА  И ПОДМЕТАЊИМА ТРАЖЕ БАШТИНУ: Реаговање на захтев из Приштине да им се уступи 1.247 археолошких и етнографских предмета

Foto V. Anđić

Pozivajući se na "poštovanje Uneskove konvencije o merama zabrane i sprečavanjima ilegalnog uvoza i prenosa vlasništva čija je Srbija potpisnica" i na "Aneks 5, član 6 Ahtisarijevog plana koji podrazumeva da Beograd vrati delove zbirke pozajmljene zbog izložbe", Ljeci traži čak 1.247 arheoloških i etnografskih predmeta!

Na ovu novu provokaciju, reagovalo je Ministarstvo kulture i informisanja, ističući da je zahtev privremenih institucija samouprave u Prištini za "povraćaj artefakata", očigledno još jedna u nizu "zloupotreba kulture radi promocije jednostrano proglašene nezavisnosti KiM i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija":

Direktor Branko Jokić, Foto A. Stanković

- U kontekstu kada se na međunarodnom planu jasno prepoznaje ugroženost kulturne baštine na prostoru KiM od organizovanog rušenja, vandalskih ispada nad verskim i kulturnim objektima, pa sve do infrastrukturnih projekata u funkciji ugrožavanja kulturne baštine, koja traje više decenija, zahtevi privremenih institucija u Prištini isključivo su u funkciji skretanja pažnje sa ugrožavanja kulturne baštine, i stvaranja privida brige o kulturnom nasleđu - naglašava se u saopštenju MKI.

- Uočljivi su brojni falsifikati i izvrtanja koja se u zahtevu podmeću, kao što su navodni sporazumi među institucijama, preko neprimenjivosti Uneskove konvencije na koju se referiše i koja se pominje samo zato da bi se ime ove organizacije zloupotrebilo, pa do izvrtanja u slučaju pozivanja na Ahtisarijev plan.

PREMA USTAVU - SRPSKO NASLEĐE

PODSEĆAJUĆI da je Kosovo i Metohija, po Ustavu Srbije i međunarodnom pravu deo teritorije Srbije, iz Kancelarije za KiM, juče su poručili da naša zemlja ne priznaje samoproglašenu takozvanu kosovsku državnost, pa samim tim ni kategoriju "kosovskog" kulturnog nasleđa: - Svi artefakti koji potiču sa teritorije naše autonomne pokrajine KiM jesu deo kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije - piše u saopštenju Kancelarije, u kome se napominje i da se takozvani Nacionalni muzej Kosova poziva na konvenciju Uneska, iako tzv. Kosovo nije država, niti članica Uneska, kao i na Ahtisarijev plan, koji Savet bezbednosti UN nikada nije usvojio.

- Odnos Prištine prema jednom od najdragocenijih kulturno-verskih spomenika na KiM, koji je deo i svetske kulturne baštine, manastiru Visoki Dečani, do te mere je nehajan i anticivilizacijski da ga je organizacija "Evropa nostra" nedavno, opravdano, uvrstila među sedam najugroženijih kulturno-istorijskih lokaliteta na našem kontinentu.

U Ministarstvu kulture i informisanja smatraju da ovakvi slučajevi samo potvrđuju ugroženost srpske kulturne baštine, koju će naša zemlja i dalje posvećeno štititi od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i uništavanja.

Postavka Galerija SANU, Foto A. Stanković

 

Izložbe "Arheološko blago Kosova i Metohije" i "Nakit i zlatovez Kosova i Metohije", na koje se Ljeci poziva, održane su 1998. i 1999. u Galeriji SANU, odnosno u muzejima širom Srbije, Crne Gore i u inostranstvu. Organizovao ih je Muzej u Prištini, čiji stručnjaci su u junu 1999. bili prisiljeni da napuste KiM i nastave rad u izmeštenom sedištu, u beogradskom Etnografskom muzeju.

- Muzej u Prištini radi u skladu sa zakonom o kulturnim dobrima Republike Srbije i u skladu sa međunarodnim konvencijama o zaštiti kulturnog nasleđa, odnosno poštujući princip da svaki baštinik ponaosob treba da se bavi zaštitom svoje kulturne baštine - rekao je juče našem listu Branko Jokić, direktor Muzeja u Prištini.

- Pravo na zaštitu kulturne baštine spada u red konvencija o ljudskim pravima. Svako insistiranje na kosovskoj kulturnoj baštini je anahrona pojava i zahteva osudu tog čina od svih relevantnih međunarodnih organizacija. Naša strana nikada nije negirala postojanje drugih kulturnih identiteta na Kosovu i Metohiji, pa zato sa gnušanjem odbijamo nastojanja zatiranja srpskog kulturnog identiteta i ostvarivanja prava na zaštitu vlastite kulturne baštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna